Tα πέντε βήματα για να «κτίσεις» μια συνήθεια και να αλλάξεις τρόπο ζωής

Εάν ανήκετε σ΄ εκείνες που παρακολουθούν σαστισμένες και με κάποια ζήλεια, τη μαμά της καλύτερης μαθήτριας στην τάξη της κόρης σας, η οποία είναι πάντα περιποιημένη και χαμογελαστή, φτιάχνει νόστιμα κεκάκια και τα στέλνει στο σχολείο, έχει υπέροχο σώμα γιατί γυμνάζεται καθημερινά, είναι σκληρά εργαζόμενη αλλά προλαβαίνει να προσφέρει και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  – η χαριστική βολή- έχει το σπίτι της λαμπίκο χωρίς  καμία βοήθεια … Ναι, μπορείτε και εσείς ! Η Κaty Milkman θα σας πει τα μυστικά για να το πετύχετε.

Υπάρχει ο τρόπος να αλλάξουμε τις συνήθειες που μας ενοχλούν και να «κτίσουμε» τις  καινούριες που θα μας οδηγήσουν να κάνουμε τη μετάβαση από το σημείο ζωής  που βρισκόμαστε στο σημείο  ζωής που θέλουμε να είμαστε. Τι είναι αυτό που δημιουργεί και διατηρεί την προσωπική αλλαγή; Η Milkman, συγγραφέας του bestseller «Αλλάζω!»,  χρησιμοποιεί τη σύγχρονη επιστήμη για να μας δώσει τις απαντήσεις. Δεν έχει τόση σημασία η δύναμη της θέλησης, σημασία έχει να κτίσουμε συνήθειες.

Tα πέντε βήματα για να «κτίσεις» μια συνήθεια και να αλλάξεις τρόπο ζωής

Μπορεί  να μην σας ενδιαφέρει να προλαβαίνετε σπίτι, παιδιά, σχολείο, καριέρα… Μπορεί να μην είναι αυτός ο στόχος σας. Σίγουρα, όμως, κάτι θα έχετε στο μυαλό σας που θα θέλατε να πετύχετε, αλλά χρόνια τώρα δεν το καταφέρνετε.   Κλείστε τα μάτια σας, σκεφτείτε το και αρχίζουμε:

                       Τα πέντε βήματα για να κτίσουμε μια συνήθεια

 

  1. Βάλτε έναν συγκεκριμένο στόχο 

 Το μυστικό εδώ είναι ο στόχος να είναι πολύ συγκεκριμένος. Εάν έχετε αποφασίσει να κάνετε διαλογισμό π.χ. για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος, θα ωφεληθείτε από το να είστε πιο ακριβείς σχετικά με το τι ακριβώς στοχεύετε να κάνετε και πόσο συχνά. Μην πείτε «Θα διαλογίζομαι τακτικά». Πείτε, «θα διαλογίζομαι για 15 λεπτά κάθε μέρα»

2.    Δημιουργήστε ένα σχέδιο  με την κάθε λεπτομέρεια

Τώρα που έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι θα βοηθήσει περισσότερο την υλοποίησή του. Ποιο θα είναι το «τυράκι» σας!
Ένα σχέδιο  όπως «θα μελετώ ισπανικά για 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα» είναι εντάξει. Αλλά ένα λεπτομερές σχέδιο που βασίζεται σε στοιχεία όπως « κάθε εργάσιμη ημέρα μετά την τελευταία μου συνάντηση, θα αφιερώνω 30 λεπτά για να μελετήσω ισπανικά στο γραφείο μου»  είναι πολύ πιο πιθανό να μείνει ως συνήθεια. Με αυτόν τον τρόπο  μειώνονται οι πιθανότητες να ξεχάσετε να ακολουθήσετε το σχέδιό σας,  επειδή το πότε και το πού στο σχέδιό σας θα χρησιμεύουν ως ερεθίσματα για δράσεις  οι οποίες θα  επηρεάζουν τη μνήμη σας. Ακόμα καλύτερα: βάλτε το σχέδιό σας στο ημερολόγιό σας, ώστε να λαμβάνετε μια ηλεκτρονική υπενθύμιση. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε και λιγότερο αναβλητικοί, αφού οι παρακάμψεις του σχεδίου θα φαντάζουν «αμαρτωλές».

3. Κάντε την προσπάθεια διασκεδαστική

Όταν ξεκινάμε να κτίσουμε μια νέα συνήθεια, οι περισσότεροι από εμάς υπερεκτιμούμε τη δύναμη της θέλησής μας, νομίζουμε πως ότι αποφασίσουμε θα το κάνουμε, και ψάχνουμε να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό δρόμο. Λάθος! Πρέπει να χαράξουμε τον πιο διασκεδαστικό δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χάσετε βάρος.(Ποιος δεν θέλει). Γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αρχίζετε διάδρομο. Λώνετε στην κυριολεξία στον διάδρομο.  Σιγά σιγά, αφού  περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός, αρχίζετε να βαριέστε.  Και ξεκινούν οι δικαιολογίες: « πού να τρέχω τώρα», «νιώθω κούραση», «πρέπει να διαβάσω το παιδί». Ενώ, λέει η επιστήμη, αν είχατε κανονίσει να κάνετε αντί για διάδρομο μαθήματα Zumba ή μαθήματα αναρρίχησης, δηλαδή αν κάνετε διασκέδαση την επιδίωξη του στόχου, τότε θα παραμείνετε στο σχέδιο.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε βάλει στόχο να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και σας είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσετε με  αυτά τα υπέροχα ντόνατ που κάνει ο φούρνος στη γωνία, κοντά στο σπίτι σας. Υπάρχουν, λέει η Milkman, τα smoothies, τα οποία μπορούν να συνδυάσουν πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών σε ένα νόστιμο ρόφημα.Καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνετε σε κάτι που σας αρέσει και η επανάληψη είναι το κλειδί για τη δημιουργία συνήθειας, το να κάνετε την εμπειρία θετική είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά συχνά παραβλέπεται.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε την επιδίωξη των  στόχων σας διασκεδαστική, επιμένει η Μίλκμαν, είναι να δοκιμάσετε την  «ομαδοποίηση πειρασμού». Βάλτε τον εαυτό σας να απολαύσει κάτι που λαχταράει συνδυασμένο με τον στόχο. Για παράδειγμα παρακολουθήστε την αγαπημένη σας εκπομπή μόνο ενώ είστε στο γυμναστήριο. Έτσι,  η ομαδοποίηση πειρασμού θα μετατρέπει την επιδίωξη του στόχου σε πηγή ευχαρίστησης και όχι σε βασανιστήριο.

4. Ενισχύστε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα –  Ευέλικτες συνήθειες

Από τη στιγμή που βάζουμε μια συμπεριφορά στον «αυτόματο πιλότο», πολλοί από εμάς πέφτουμε στη ρουτίνα.  Γυμναζόμαστε, μελετάμε ή  παίρνουμε τα φάρμακά μας την ίδια ώρα της ημέρας και στο ίδιο μέρος. Όταν όμως αρχίζουμε να «κτίζουμε» μια συνήθεια,  είναι σημαντικό να εισάγουμε σκόπιμα μια αλλαγή στη ρουτίνα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνήθειές μας ακόμα και όταν παρουσιαστούν απρόβλεπτα εμπόδια. Σίγουρα είναι καλύτερο να κάνουμε το διαλογισμό μας στις 8 το πρωί, αλλά αν κάτι συμβεί και δεν μπορεί κάποιος άλλος να πάει το παιδί στο σχολείο, ας  κάνουμε διαλογισμό  το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.  Να πειραματιζόμαστε, δηλαδή, με  αλλαγές, έτσι ώστε όταν προκύψουν να έχουμε ένα  «σχέδιο β΄».

 Επίσης είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπετε τον στόχο σας. Ένας τρόπος για να είστε ευέλικτοι, που αποδεικνύεται χρήσιμος, είναι να δώσετε στον εαυτό σας «αποθέματα έκτακτης ανάγκης». «Στριμώξτε» λίγο τα πράγματα και, αντί να τρέξετε μια ώρα, τρέξτε τριάντα λεπτά. Είναι καλύτερο από το τίποτα και δεν σας βγάζει από τις συνήθειές σας.

Είναι πιο ενθαρρυντικό να θέτεις έναν σκληρό στόχο για τον εαυτό σου –να διαλογίζεσαι καθημερινά, για παράδειγμα — παρά έναν εύκολο, σύμφωνα πάντα με την Milkman.  Αλλά η απώλεια πολλών επιμέρους στόχων δεν είναι καλό. Μερικά αποθεματικά έκτακτης ανάγκης κάθε εβδομάδα σάς δίνουν την ευελιξία να χάσετε ακόμη και μια ολόκληρη  μέρα όταν προκύπτει μια πραγματική έκτακτη ανάγκη, χωρίς να αποθαρρυνθείτε και να εγκαταλείψετε εντελώς τον στόχο σας.

5. Βρείτε το σωστό είδος υποστήριξης

Αυτό το βήμα είναι προφανές αλλά λίγοι το κάνουμε. Θέλετε να ξεκινήσετε να τρέχετε τακτικά; Πιθανότατα είναι καλύτερα να γίνετε μέλος ενός αθλητικού συλλόγου  από το να ζητήσετε από φίλους που δεν έχουν ακόμη τη συνήθεια να κάνουν τζόκινγκ να τρέξουν μαζί σας. Οι άνθρωποι στο σύλλογο έχουν ήδη χτίσει τις συνήθειες που πασχίζετε να αποκτήσετε. Μπορείτε να μάθετε από αυτούς για το τι λειτουργεί και τι όχι.

Οι καλές συνήθειες είναι μεταδοτικές, γι’ αυτό προσπαθήστε να τις δημιουργήσετε κάνοντας παρέα με άτομα που είναι λίγο πιο μπροστά από εσάς. Είναι σημαντικό να μην υπερβάλετε. Αν προσπαθήσετε να προπονηθείτε με μαραθωνοδρόμους, όταν απλά ελπίζετε να τρέξετε στον αγώνα των 5χλμ, σίγουρα θα αποτύχετε. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να βρίσκεστε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη καταφέρει  αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

Ολα αυτά τα λέει, βέβαια, η Κaty Milkman, η οποία είναι καθηγήτρια στο The Wharton School  του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του bestseller «Αλλάζω!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος