Προειδοποίηση από ΠΟΥ για πιθανή εξάπλωση του ιού Ζίκα σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειρο

Για την πιθανότητα ο ιός Ζίκα να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της βόρειας και νότιας Αμερικής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού και θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Βραζιλία.

Μετάδοση του ιού μέσω του αίματος

Προειδοποίηση από ΠΟΥ για πιθανή εξάπλωση του ιού Ζίκα σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειροΑπό τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας, και δεύτερον, το κουνούπι «τίγρης» -ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα- υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ΠΟΥ καλεί τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα, να συμβουλευτούν γιατρό πριν μεταβούν στις περιοχές αυτές και μετά επιστρέψουν.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Απειλή για τα βρέφη στη Λατινική Αμερική

Ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού και μερικούς μήνες αργότερα, ένα μωρό γεννιέται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο: στη Λατινική Αμερική, ο ιός Ζίκα αρχίζει να σπείρει τον πανικό, με ήδη χιλιάδες βρέφη να έχουν προσβληθεί.

Η ίδια η λοίμωξη μοιάζει ακίνδυνη: μη μεταδοτική, εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης (πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες) και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.

Βραζιλία, η πλέον πληγείσα χώρα

Προειδοποίηση από ΠΟΥ για πιθανή εξάπλωση του ιού Ζίκα σχεδόν σε όλη την αμερικανική ήπειροΟ κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και το μωρό τους. Έπειτα από μήνες εικασιών, Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.

Ο ιός Ζίκα, που έφθασε πέρυσι στην αμερικανική ήπειρο, μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι «τίγρης» -που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό τσικουνγκούνια- είναι πανταχού παρών, δηλώνει ο Σιλβέν Αλντιγιερί, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS).

Σύμφωνα με τον OPS, 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού στο έδαφός τους. Η Βραζιλία είναι η πλέον πληγείσα, η οποία δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αλλά μόνο τα κρούσματα μικροκεφαλίας που ίσως οφείλονται στον ιό.

Όσο ο ιός εξαπλωνόταν, τα κρούσματα μικροκεφαλίας αυξάνονταν: επί του παρόντος, ουδεμία επιστημονική απόδειξη υπάρχει για σχέση μεταξύ των δύο, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων αυτής της εκ γενετής δυσμορφίας, που βλάπτει τη διανοητική ανάπτυξη.

Στη Βραζιλία υπάρχουν σχεδόν 3.900 κρούσματα έναντι 1.248 τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο 147 καθ’όλη τη διάρκεια του 2014.

Ο ιός πλήττει την Κολομβία, με 13.500 άτομα να έχουν προσβληθεί (και περίπου εκατό κρούσματα μικροκεφαλίας), το Σαλβαδόρ (5.561 ασθενείς) και την Ονδούρα (608). Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν στις άλλες χώρες. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης πιθανή σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και του συνδρόμου Guillain-Barré, που προκαλεί παραλυσία η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Η ανησυχία υπάρχει στις ΗΠΑ, οι οποίες συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν ταξίδια σε 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αν και η κολομβιανή κυβέρνηση συστήνει να αποφευχθεί οποιαδήποτε εγκυμοσύνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θέλει ωστόσο να δείχνει καθησυχαστική.

«Η σχέση ανάμεσα στη μικροκεφαλία, το σύνδρομο Guillain-Barré και τον ιό Ζίκα δεν είναι παρά μια υποψία και όχι μια βεβαιότητα, δεν υπάρχουν εκτενείς μελέτες επ΄αυτού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίς. Ωστόσο η χώρα προβλέπει ήδη ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 600.000 κρούσματα του ιού το 2016.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/Percio Campos, EPA/Oscar Rivera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος