Πώς θα επιλέξω το σωστό αντηλιακό;

Το καλοκαίρι είναι η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου. Ο ήλιος και η θάλασσα μας αναζωογονούν και όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να αφεθούμε και να τα χαρούμε στο έπακρον.
Όμως, η απειλητική, σε κάποιες περιπτώσεις, ηλιακή ακτινοβολία απαιτεί να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε αντηλιακά που έχουν υψηλούς δείκτες προστασίας. Άλλωστε, το τροπικό μαύρισμα έχει πάψει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα…

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που καθόμασταν για ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς προφύλαξη. Σήμερα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τα αντηλιακά να έχουν γίνει απαραίτητο “όπλο” των διακοπών.

Επιλογή αντηλιακού

Οι εταιρείες λανσάρουν λάδια, κρέμες, σπρέι και τζελ που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε τύπου δέρματος. Τα δύο βασικά κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε αντηλιακό είναι, αφενός, η ποιότητά του και αφετέρου ο τύπος του δέρματός μας.
Η ποιότητα ενός αντηλιακού προϊόντος υπολογίζεται με βάση:

  •  Την υφή και την ανθεκτικότητά του στο νερό. Το γαλάκτωμα αντέχει στο νερό λιγότερο απ’ ό,τι τα λάδια, των οποίων οι δείκτες προστασίας είναι χαμηλοί.
  • Τον δείκτη SPF, δηλαδή τον χρόνο ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο. Αν π.χ. το δέρμα σας κοκκινίζει μετά την έκθεσή του στον ήλιο για 10 λεπτά χωρίς προστασία, με αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορείτε να μείνετε στον ήλιο για 15 λεπτά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό καλής ποιότητας για να αποφύγετε τυχόν αλλεργίες.
  • Βάζετε οπωσδήποτε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα.
  • Προτιμήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 20-40, που παρέχει την απαιτούμενη προστασία.
  •  Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, παιδιά καθώς και όσοι ζουν συνεχώς στη θάλασσα χρειάζονται υψηλό δείκτη προστασίας (40-50).
  • Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό όταν κάνετε σπορ στην παραλία. Μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε συνεχώς, καθώς ο ιδρώτας απομακρύνει το αντηλιακό από το σώμα.
  • Βάζετε πάντα αντηλιακό στα παιδιά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Το έγκαυμα σε μικρή ηλικία πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο, γιατί ενοχοποιείται για μελάνωμα.
  • Χρησιμοποιείτε καλλυντικό προϊόν μετά τον ήλιο που έχει την ιδιότητα να αναπληρώνει την υγρασία του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία.

Τips

  • Θυμηθείτε να βάζετε αντηλιακό στικ και στις ευαίσθητες περιοχές του προσώπου, όπως μύτη, μάτια, χείλη και αυτιά, γιατί διατρέχουν τον ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Πρέπει να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η προστασία του.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος