To WWF ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στην «πράσινη ενέργεια»

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ξεκίνησε εκστρατεία για να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην ετικέτα «πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις» στην ψηφοφορία τον προσεχή Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 14 και 16 Ιουνίου στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών, έναν νέο κατάλογο «βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων» που είναι γνωστός ως «ταξονομία», αλλά «χάρη στα συμφέροντα των ομάδων πίεσης» των ορυκτών καυσίμων και των πυρηνικών , οι τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να συμπεριληφθούν ως «πράσινοι», σύμφωνα με δήλωση του WWF.

Εκστρατεία κατά του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας

Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο οργανισμός ξεκίνησε την εκστρατεία «Όχι στο πράσινο πλύσιμο του φυσικού αερίου και των πυρηνικών» (Stop Fake Green, στα αγγλικά), μια διαδικτυακή δράση συμμετοχής πολιτών για να ζητήσει από όλη την Ευρώπη να απαιτήσει από τους ευρωβουλευτές να μην συμπεριλάβουν αυτά τα δύο στους πράσινους κλάδους.
Το WWF προειδοποιεί ότι η συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης και βιώσιμης» θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και την περιβαλλοντική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις υψηλές εκπομπές φυσικού αερίου και απόβλητα ραδιενεργών ουσιών που παράγονται από την πυρηνική ενέργεια.
Η εκστρατεία «Όχι στο φυσικό αέριο και την πυρηνική πράσινη πλύση» στοχεύει να κάνει τουλάχιστον 353 από τους 705 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν κατά αυτής της πρότασης για μια «ψευδή πράσινη ταξινόμηση» προκειμένου να αποτραπεί η εκτροπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων βιώσιμων τεχνολογιών και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση και απειλώντας αυξήσεις στον ενεργειακό λογαριασμό.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κλιματική έκτακτη ανάγκη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επιλογής φθηνότερων, πιο άφθονων και τοπικών ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας.

Το WWF εξηγεί ότι η ταξινόμηση είναι ένα εργαλείο για την ενημέρωση των επενδυτών και των καταναλωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, «άρα είναι η βάση πάνω στην οποία δομείται ένα ολόκληρο πλαίσιο νομοθεσίας και προτύπων που επηρεάζουν τη χρηματοδότηση μεγάλης και μικρής κλίμακας».

Η ταξινόμηση και η ρύθμισή της

Ο τεχνικός ενεργειακής μετάβασης του WWF Spain Climate and Energy Program, Lennys Rivera, διαβεβαίωσε ότι “η προώθηση νέων σταθμών φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, εκτός από την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και την επίδραση των περιβαλλοντικών στόχων, δεν θα έδινε καμία λύση στην ενεργειακή κρίση ενέργεια-τιμές».
Σύμφωνα με τον Ριβέρα, «σήμερα, οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του φυσικού αερίου και οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί είναι τέσσερις φορές πιο ακριβοί από τους νέους ηλιακούς σταθμούς και τη νέα χερσαία αιολική ενέργεια».
«Ο λογαριασμός για την ενέργεια θα ωφεληθεί από τη μετάβαση προς την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ταξινόμηση πρέπει να στείλει ένα εποικοδομητικό μήνυμα που ευθυγραμμίζεται επίσης με αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Ριβέρα.

Σύμφωνα με το WWF, οι λόγοι για τους οποίους το ΕΚ απορρίπτει τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και των πυρηνικών στην ταξινόμηση περιλαμβάνουν, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων δεν θα λύσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών της ενέργειας επενδυτές και τράπεζες επέκριναν την απόφαση ότι είναι «αντιπαραγωγική» και ότι έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον Κανονισμό Ταξινόμησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την οργάνωση, το ΕΚ έχει αποκλειστεί από αυτή τη συζήτηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, επειδή τα τελικά κριτήρια της Συμπληρωματικής Κατ’ εξουσιοδότηση Πράξης καταρτίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Úrsula von der Leyen, «υπό έντονη πίεση από έναν συνασπισμό κρατών μελών».

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος