Το ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Zem” δεσμεύει και καθαρίζει το CO2

Array

Η φοιτητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω αυτοκίνητο ονομάζεται “Zem” και αποθηκεύει το CO2 σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα.

Αρχικά, προτού εστιάσουμε στον τρόπο λειτουργίας και τις καινοτόμες δυνατότητες του οχήματος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Zem είναι ένα ασημί, κομψό και σπορ αυτοκίνητο, το οποίο όμως διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κυρίως όσον αφορά τον σχεδιασμό του και την επίδραση του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Zem” δεσμεύει και καθαρίζει το CO2

Το μοναδικό στο είδος του αμάξι καθαρίζει τον άνθρακα από τον αέρα κατά την οδήγηση.
Χρησιμοποιώντας μια συσκευή δέσμευσης άνθρακα που είναι τοποθετημένη στο κάτω μέρος του, το ηλεκτροκίνητο όχημα με ηλιακή ενέργεια και μπαταρία απορροφά και αποθηκεύει περισσότερο CO2 από ό,τι εκπέμπει. Το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει μία μοναδική διάσταση, ένα ψήγμα ελπίδας σε έναν κλάδο που έχει τραυματίσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και το «πράσινο» στις μεγαλουπόλεις.

Το εγχείρημα αυτό σχεδιάστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από μία ομάδα φοιτητών στο Αϊντχόφεν στις Κάτω Χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος “TU/ecomotive” όπου φοιτητές αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες σε πρωτοποριακά αυτοκίνητα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξέλιξη των οχημάτων.

Η Λουίζ Ντε Λαάτ (Louise de Laat), επικεφαλής του έργου αναφέρει πως το όραμα των φοιτητών είναι πως κάποια στιγμή η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα θα μπορεί να τοποθετηθεί και στα ήδη υπάρχοντα αυτοκίνητα με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια καταπολέμησης των επιπτώσεων εκπομπών CO2.

Εδώ και αρκετά χρόνια το πρόγραμμα “TU/ecomotive” προσκαλεί τους φοιτητές να εργαστούν πάνω σε έργα που αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή βιώσιμων οχημάτων. Το περασμένο έτος, η αποστολή της ομάδας ήταν η κινητικότητα μηδενικών εκπομπών στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, καθώς η ουδετερότητα του άνθρακα φαντάζει ένα σενάριο ουτοπικό, οι φοιτητές επικεντρώνονται στην απομάκρυνση του άνθρακα από τον αέρα.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου Zem, γίνεται αντιληπτό πως το όχημα διαθέτει δύο φίλτρα κάτω από το αυτοκίνητο, δίπλα σε κάθε έναν από τους μπροστινούς τροχούς. Ειδικότερα, ο αέρας περνάει μέσα από το φίλτρο ενώ το αυτοκίνητο κινείται και το CO2 κολλάει σε έναν ειδικό κόκκο στο εσωτερικό του φίλτρου. Το φίλτρο πρέπει να αδειάζει κάθε 200 μίλια, οπότε οι φοιτητές σχεδίασαν έναν προσαρμοσμένο σταθμό φόρτισης EV όπου το CO2 μπορεί να εξαχθεί από αυτό. Στη συνέχεια μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην παραγωγή άλλων καυσίμων, όπως καθαρό υδρογόνο, ή να αποθηκευτεί υπόγεια σε γεωλογικούς σχηματισμούς για να κρατηθεί το CO2 μακριά από την ατμόσφαιρα.

Η δέσμευση του άνθρακα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ επενδύουν σημαντικά σε βραβεία καινοτομίας για τη δέσμευση του άνθρακα, ενώ η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα προβλέπεται να είναι μια βιομηχανία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028.

Η ποσότητα CO2 που εγκλωβίζεται παραμένει περιορισμένη, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως αποτελεί ένα σπουδαίο πρώτο βήμα. Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειώσει τις εκπομπές στην εξάτμιση, αλλά αυτές που δημιουργούνται κατά την παραγωγή των οχημάτων εξακολουθούν να αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Παρά το γεγονός πως η κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές παραμένει μία τολμηρή σκέψη, υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα ανάδειξης του άνθρακα σε μια σταθερή τεχνολογία.

Το ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Zem” δεσμεύει και καθαρίζει το CO2

Η φοιτητική ομάδα ολοκλήρωσε την κατασκευή του αυτοκινήτου την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Το εν λόγω γκρουπ πραγματοποίησε μια περιοδεία στις ΗΠΑ, η οποία αποδεικνύεται μεγάλης σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανιχνεύονται υπέρμετρες ποσότητες εκπομπών αερίου που οφείλονται στις μεταφορές.

Στην πραγματικότητα, το μεγάλο κέρδος διαφαίνεται μέσα από το γεγονός πως οι φοιτητές κατόρθωσαν με μεγάλη προθυμία να αναδείξουν και να προωθήσουν μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία προάγει τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του σχεδιασμού των αυτοκινήτων με γνώμονα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αστικοποίησης και των εκπομπών CO2.

Πηγή: CNN

https://edition.cnn.com/travel/article/zero-emissions-car-tuecomotive-netherlands-climate-scn-hnk-spc-intl/index.html

Επιμέλεια: Ιάσων Λαδέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος