Ταξιδέψτε με την εκπομπή «Πλάνα με Ουρά» στο δάσος της Δαδιάς (video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής Πλάνα με Ουρά, που μας ταξιδεύει στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς.

ΠΛΑΝΑ ΜΕ ΟΥΡΑ 

Επεισόδιο 21 Κύκλος Β’


Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή “Πλάνα με Ουρά” ταξιδεύει στη Θράκη, βόρεια της Αλεξανδρούπολης στο δάσος της Δαδιάς, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς. Εκεί η βιολόγος – ορνιθολόγος Σύλβια Ζακκάκ, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, συζητάει με την παρουσιάστρια της εκπομπής, δημοσιογράφο, Τασούλα  Επτακοίλη, γι’ αυτό το σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα. Περιγράφει το ρόλο και την αποστολή του Φορέα Διαχείρισης, μιλάει για την ιδιαιτερότητα της περιοχής με την τεράστια οικολογική σημασία, η οποία συνδυάζει  δάση, βουνά, υδροβιότοπους, βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μιλάει για την βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει το Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς, τα πολλά και σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που ζουν στο πάρκο, όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, τα όρνια, ο βασιλαετός, ο χρυσαετός και η αετογερακίνα, εξηγεί τα χαρακτηριστικά των ειδών τους, τις ανάγκες, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται ως προς την ανθρώπινη παρουσία αλλά και απουσία στην περιοχή και παρουσιάζει το ρόλο του ειδικού παρατηρητηρίου, από το οποίο μπορεί κανείς να μελετήσει από κοντινή απόσταση τα σπάνια είδη πτηνών που ζουν στην περιοχή.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται σε σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο για τα αποδημητικά πτηνά και εκεί έχουν καταγραφεί 120 είδη πουλιών, ενώ μαζί με τα αποδημητικά πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 227 είδη, ενώ έχουν καταγραφεί και τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πτηνών που υπάρχουν συνολικά στην Ευρώπη.

Ακολούθως παρουσιάζεται ένα εξαιρετικό δίδυμο: την περιβαλλοντολόγο Ελισάβετ Κρετ, συνεργάτιδα του WWF Ελλάς και τον Κίκο, τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της. Μαζί εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα, δηλαδή φόλες, στο Δάσος της Δαδιάς και αλλού, σώζοντας από έναν συνήθως μαρτυρικό θάνατο πολλά ζώα, όχι μόνο άγρια αλλά και οικόσιτα. Από το 2014 οι δυο τους αποτελούν την πρώτη ομάδα ανίχνευσης και περιπολούν συστηματικά στα δάση της Θράκης. Η Κρετ Εξηγεί πώς με την όσφρησή του ο Κίκο εντοπίζει τις φόλες, μιλάει για την εκπαίδευσή τους ως δίδυμο και περιγράφει τις δυσκολίες της δουλειάς τους και τους διαφορετικούς λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι επιχειρούν να δηλητηριάσουν ζώα.

Η εκπομπή επιστρέφει στην Αθήνα για μία ακόμα φορά στην κουζίνα, με τον σεφ της εκπομπής, Σταύρο Ντίμο ο οποίος ετοιμάζει μια ακόμα λιχουδιά για τα οικόσιτα ζώα μας. Η συνταγή περιλαμβάνει κινόα, κολοκύθακια, συκωτάκια κοτόπουλο και πιπεριές, κανέλλα και ελαιόλαδο.

Τέλος, η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη συστήνει στους θεατές την Άλις, μια σκυλίτσα, ένα αδέσποτο σκυλάκι το οποίο υιοθέτησε η οικογένεια, προσφέροντάς του την ασφάλεια και την τρυφερότητα που τόσο είχε ανάγκη. Η ηθοποιός διηγείται την ιστορία της αδέσποτης  Άλις  από τη διάσωσή της μέχρι την προσαρμογή της με την καινούρια οικογένεια.

Έτος παραγωγής: 2022

Σκηνοθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

Παρουσίαση: ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος