Στο Ελατοχώρι Πιερίας για την Διεθνή Ημέρα Τσαγιού

Array

Διεθνής Ημέρα Τσαγιού σήμερα και το Ο3 της ΕΡΤ3 βρέθηκε στο  Ελατοχώρι Πιερίας προκειμένου να την τιμήσει συναντώντας ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το φημισμένο ελληνικό τσάι του βουνού, να εξετάσει την πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού και να μάθει για τις ποικιλίες και τις ιδιότητές τους.

Με τη βοήθεια της καλλιεργήτριας τσαγιού του Ολύμπου Αναστασίας Μποστανίτη μάθαμε ότι η βιολογική της καλλιέργεια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά έχει τις δυσκολίες που έχουν όλες οι χειρωνακτικές δουλειές. «Χρειάζεται αγάπη και φροντίδα καθώς και πολλή προσωπική εργασία», είπε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην καλλιέργειά της δεν χρησιμοποιεί ούτε λίπανση ούτε φυτοφάρμακα. Επιπλέον μίλησε για τη σημασία που δίνει η ίδια ως αγρότισσα στο μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επισήμανε ότι η μέγιστη απόδοση σε μία καλλιέργεια επιτυγχάνεται μέσω της μεταποίησης  στην κάθετη μονάδα που διαθέτει.

Δίνοντας μάλιστα την επαγγελματική συνταγή για να πάρουμε από το ελληνικό τσάι του βουνού τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια είπε ότι το ρίχνουμε στο νερό μόλις κοχλάσει (δεν χρειάζεται να βράζει για πολλή ώρα) και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι για 3 έως 5 λεπτά πριν το γευτούμε.

Από την πλευρά της η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγής Φυτών και Γενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Ειρήνη Σάρρου επιβεβαίωσε το ρόλο της μεταποίησης στην αξιοποίηση της παραγωγής του ελληνικού τσαγιού. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο τυποποιημένο κρύο τσάι που βρίσκουμε συσκευασμένο, έτοιμο για κατανάλωση. Όπως είπε η κ. Σάρρου το ελληνικό τσάι του βουνού που φύεται και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων είναι ένα γνωστό αφέψημα με πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας οι οποίες όλο και διευρύνονται. Αναφέρθηκε μάλιστα στη δράση του εναντίον των αγχωδών διαταραχών και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτχάιμερ που το καθιστούν ακόμη πιο δημοφιλές στους σύγχρονους πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος