Σακούλα διαλυτή στο νερό, που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, σχεδίασαν μηχανικοί

Μη ρυπογόνες σακούλες παντοπωλείου, διαλυτές στο νερό, που στη σύστασή τους δεν περιέχουν παράγωγα πετρελαίου, παρουσίασαν δύο μηχανικοί στη Χιλή.

Αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με ασβεστόλιθο, χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη εκδοχή του χημικού τύπου PVA (πολυβινυλική αλκοόλη), οι Κριστιάν Ολιβάρες (εμπορικός διευθυντής της εταιρίας που παράγει το προϊόν) και Ρομπέρτο Αστέτε ευελπιστούν να συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης (των υδάτων και όχι μόνο).  Οι δύο τους φιλοδοξούν να διαθέσουν την πρωτότυπη σακούλα τους στην αγορά από τον Οκτώβριο στη Χιλή, μια από τις πρώτες χώρες της Λατινικής Αμερικής που απαγόρευσαν τη χρήση της παραδοσιακής πλαστικής σακούλας.

«Το προϊόν μας είναι ένα παράγωγο ασβεστολιθικού πετρώματος που δεν έχει περιβαλλοντική επίπτωση», εξήγησε ο Αστέτε σε συνέντευξη Τύπου στο Σαντιάγο, γενικός διευθυντής της εταιρίας SoluBag.

«Είναι σαν να φτιάχνεις ψωμί… που χρειάζεσαι αλεύρι και άλλα υλικά. Το δικό μας αλεύρι είναι η πολυβινυλική αλκοόλη και άλλα υλικά, εγκεκριμένα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που μας επέτρεψαν την κατασκευή διαφόρων προϊόντων” με το υλικό αυτό αντί για πλαστικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια άλλη σακούλα, κατασκευασμένη από επαναχρησιμοποιημένο ύφασμα, πιο ανθεκτική, επίσης φιλική προς στο περιβάλλον, η οποία διαλύεται στο ζεστό νερό (ενώ η πρώτη στο κρύο νερό) παρουσιάστηκε επίσης από τους ειδικούς.

Το κόστος του προϊόντος είναι όμοιο με αυτό της κατασκευής της πλαστικής σακούλας αλλά οι μηχανικοί αναζητούν τρόπους προκειμένου να είναι ακόμα χαμηλότερο.

«Η διαφορά ανάμεσα στο παραδοσιακό πλαστικό και στο δικό μας υλικό είναι ότι το πρώτο θα μείνει 150 με 500 χρόνια στη φύση και το δικό μας μόνο πέντε λεπτά», εξήγησε ο Αστέτε, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοποριακές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν μέσα σε μια κατσαρόλα ή στο πλυντήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: CC zeevveez 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος