Ρότερνταμ: Ένα πλωτό πάρκο από ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα

Η περισυλλογή απορριμμάτων από τους ποταμούς και τις εκβολές τους αποτελεί τον κύριο στόχο της οργάνωσης «The Recycled Island Foundation» (Ίδρυμα της Ανακυκλωμένης Νήσου) στο Ρότερνταμ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, με τα απορρίμματα που περισυνελέχθησαν από τον ποταμό Μάας (Μεύση) και το λιμάνι της πόλης, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος κατασκεύασαν ένα πλωτό πάρκο, φτιαγμένο από πλαστικά απορρίμματα.

Το πάρκο 140 τετραγωνικών μέτρων, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα πλαστικά σκουπίδια, αποτελείται μια σειρά εξαγωνικών μπλοκ. Καθώς προσφέρει οικότοπο για την πανίδα της περιοχής (σαλιγκάρια, σκουλήκια, σκαθάρια και ψάρια, μεταξύ άλλων), το πρωτότυπο δημιούργημα είναι και μέτρο προστασίας για το οικοσύστημα του ποταμού.

Ο Ραμόν Κέστνερ, βασικός αρμόδιος της οργάνωσης αναφέρει: «Όταν συλλέγουμε τα πλαστικά απευθείας από τις πόλεις και τα λιμάνια μας, στην ουσία εμποδίζουμε την “πλαστική σούπα” στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας να μεγαλώσει». Ο ίδιος προσθέτει: «Το ότι κατασκευάσαμε αυτά τα μπλοκ από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ενός ποταμού χωρίς απορρίμματα».

Έχοντας κατασκευάσει τρεις παθητικές παγίδες απορριμμάτων και αφού τις δοκίμαζαν και τις βελτίωναν επί ενάμιση χρόνο, τα μέλη της οργάνωσης «The Recycled Island Foundation» κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα από τον ποταμό Μάας παρά και την αλλαγή της φοράς του ρεύματος.

Φωτογραφία αρχείου (ποταμός Μάας): AP Photo/Bas Czerwinski

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος