Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Τοξικός αέρας ανά τη χώρα, σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία των ανθρώπων

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν ιδιαίτερη επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων, επηρεάζοντας ακόμα και όσους δεν βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.

Με το σύννεφο από τον Έβρο να ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία και τη Μάλτα, τα επίπεδα ρύπανσης σε ελληνικές πόλεις ξεπέρασαν ακόμα και δέκα φορές τα ημερήσια όρια.

Ο παρατεταμένος καύσωνας, αποξήρανε τα δάση αφού΄μείωσε την υγρασία εδάφους από το 35% στο 10% και η σπίθα που άναψε έγινε «μέγα πυρκαγιά». Ετρεξε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατεκαψε σχεδόν 1.5 εκατομμύρια στρέμματα.

«Αυτός ο καύσωνας έριξε την υγρασία κάτω από 10%. Έφτασε να είναι η χώρα να είναι ένα μεγάλο προσάναμμα. Το χαρτί έχει 2-3% και το έδαφος 8%. Σαν να λέμε μια τεράστια πυριτιδαποθήκη» επισημαίνει σχετικά ο Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Ανθρωπογενών Καταστροφών Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Εμμανουλούδης.

Ειδικά στην Πάρνηθα και τη Δαδιά, δύο περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η πυρκαγιά έκανε μεγάλη ζημιά. Την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των περιαστικών δασών της Αττικής.

«Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι αντίστοιχες συνθήκες θα ζήσουμε και στο μέλλον. Το δάσος παρέχει στον άνθρωπο μία σειρά από πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Τον καθαρό αέρα που προσφέρει, απορροφάει το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιεί τα εδάφη αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα σταθεροποιεί την θερμοκρασία είναι πηγή σημαντικής αναψυχής. Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα χάσουμε» σημειώνει ο Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καράβελλας.

«Τα επίπεδα της ρύπανσης φτάσανε σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τα ημερήσια όρια. Είδαμε αύξηση συγκεντρώσεων στην Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα. Θα πρέπει να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ανθρώπων στις πόλεις, όπου δίπλα σε αυτές συμβαίνουν πυρκαγιές» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα ως 1η προτεραιότητα  θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις φθινοπωρινές βροχές, ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος και να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σημαντική, όμως, είναι και η συστηματικη επιτήρηση των δασων  στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου με χρήση νέων τεχνολογιων, αισθητήρες και drones.

«Σήμερα πρέπει να γίνει ένα σώμα πυροφυλακής ξεχωριστό από την πυροσβεστική να συνεργάζεται με τα δασαρχεία και αυτό να είναι απλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον να κάνουν συνεχείς ασκήσεις, να είναι εκεί και να περιμένουν τη φωτιά» προσθέτει ακόμη ο κ. Εμμανουλούδης.

Στον Υμηττο οι εθελοντές δασοπυροσβέστες κάνουν κυλιόμενες βάρδιες επιτήρησης του δάσους Μια άλλη πρόταση είναι να αξιοποιηθούν σε μονιμη βάση για την προστασία του δάσους.

«Η λέξη κλειδί είναι ανθεκτικότητα. Η κλιματική κρίση δεν είναι αυτή που προκαλεί τις πυρκαγιές ούτε είναι άλλοθι για αδράνεια. Και όταν λέμε ανθεκτικότητα, μιλάμε για ένα καινούργιο πλαίσιο σύστημα το οποίο δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη. Μην αγνοούμε πια την σύνδεση μεταξύ αυθαιρέτων – εκτός σχεδίου δόμηση και πυρκαγιών» σημειώνει ο κ. Καράβελλας.

Η καταστολή των «μέγα πυρκαγιών» της κλιματικής κρίσης είναι επίπονη, ακριβή και αποδείχτηκε και αναποτελεσματική. Η πρόληψη και η διαχείριση του δάσους, μπορεί, τονίζουν οι ειδικοί, να αποτρέψει τις καταστροφικές πυρκαγιές  

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος