Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός να συμπεριλάβει τις τοπικές κοινωνίες (audio)

«Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Γλασκώβη, έφτασαν εκεί με 400 ιδιωτικά αεροπλάνα, τα οποία είναι 10 φορές πιο ρυπογόνα από τα μεγάλα αεροσκάφη. Υπολογίστηκε από τους διοργανωτές πως προκάλεσαν επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα 13.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο παράγουν μαζί 1600 Σκωτσέζοι ετησίως» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Νικόλαος Φαραντούρης.

«Κοιτάνε την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να καταλαβαίνουν τι γίνεται στον πλανήτη», πρόσθεσε. Από την άλλη αυτά που συμβαίνουν στην Γλασκώβη αφορούν την Ε. Ε.  αλλά συμπίπτουν με την ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει ραγδαία τις τιμές διεθνώς, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, μπορεί να σχετίζονται τα δύο, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

«Οφείλεται στις διεθνείς ανακατατάξεις που αναδεικνύουν ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εν προκειμένω το φυσικό αέριο, είναι αυτή που μας οδηγεί σε αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις αλλά και την κλιματική κρίση».

Στις 5 το απόγευμα σήμερα, το ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποιεί μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Βορείου Ελλάδας, όπου ο κ. Φαραντούρης θα συμμετάσχει ως ομιλητής, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση βάζει ζητήματα ενεργειακού μείγματος στην χώρα μας. «Το μέλλον δεν είναι τα ορυκτά καύσιμα αλλά εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Πρέπει όμως, να δούμε και το  θέμα της ενεργειακής φτώχειας και κοινωνικής συνοχής. Στην βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά ο ενεργειακός μετασχηματισμός, καθώς η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, βασίζεται φοβάμαι, στην εξάρτηση από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Όταν οδηγούμαστε από ένα καύσιμο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και την οικονομία μιας περιοχής, σε ένα άλλο, θα πρέπει να αναζητήσουμε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες θα πληγούν λιγότερο από την μετάβαση, αλλά πώς θα συμπεριληφθούν σε αυτή προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε συνθήκες διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής».

Κανείς δεν θέλει να μείνει προσκολλημένη η χώρα στον λιγνίτη, αλλά το να περνάς από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο δεν είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Φαραντούρης. «Είναι καύσιμο μετάβασης, αλλά αν θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας πέρα από τα 6-7 χρόνια, θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί η τοπικότητα κάθε περιοχής».

Αναφερόμενος στις διεθνείς συμφωνίες που προχωρά η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Φαραντούρης επεσήμανε πως κάθε δίκτυο και υποδομή που σχεδιάζεται και υλοποιείται χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη του καταναλωτή, είναι χρήσιμα για την χώρα και την αναβαθμίζει γενικότερα. «Με την διαφορά ότι οι υποδομές για τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου είναι πλέον έξω από την ατζέντα των βασικών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όλο και περισσότερο θεωρείται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Αναμασάμε αυτή την καραμέλα του ενεργειακού κόμβου. Το βασικότερο είναι η χώρα μας να έχει φθηνή ενέργεια για να στηρίξει την ανταγωνιστικότητά της και την οικονομία της. Άρα κόμβος χωρίς χαμηλό ενεργειακό κόστος είναι μια αναγγελία χωρίς αντίκρισμα. Ναι στα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές, όμως με άμεσο αντίκρισμα στην κοινωνία και την οικονομία. Επανασχεδιάζουμε τις υποδομές της χώρας με κριτήριο το φυσικό αέριο ενώ θα έπρεπε να επανεξεταστούν με έμφαση στις τεχνολογίες που έρχονται, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Πράγματα που αφορούν στο μέλλον. Άλλωστε το φυσικό αέριο δεν παράγεται εδώ, εισάγεται και μας κρατά ευάλωτους και εξαρτημένους από τους ενεργειακούς παρόχους».

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να οδηγηθεί χωρίς παλινωδίες στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, υποστήριξε ο κ. Φαραντούρης, τονίζοντας ότι το βασικό διακύβευμα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Θέλουμε να αποφύγουμε η θερμοκρασία στον πλανήτη στο τέλος του αιώνα να έχει αυξηθεί στους 3-4 βαθμούς. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την βιοποικιλότητα στον πλανήτη και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.  Με αφορμή την Διάσκεψη, ας κάνουμε την υπόθεση, ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν αναβαθμίζουν τους στόχους για την κλιματική αλλαγή και απλά υλοποιούν τις έως τώρα δεσμεύσεις. Σε αυτό το σενάριο, το 2030 θα έχουμε επιπλέον 60% εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 1990 ή 5% επιπλέον σε σύγκριση με το 2019 και 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα από όσο είναι συμβατό με τον στόχο που έχουν θέσει της ανόδου 1,5 βαθμού κελσίου. Αυτό θα μας οδηγούσε σε μια αύξηση της θερμοκρασίας σε μια αύξηση κατά 2,9 βαθμούς κελσίου ως τα τέλη του αιώνα, δηλαδή πολύ μακριά από τον στόχο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος