Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου κυρίως από τους νέους και η συρρίκνωση του δυναμισμού και των προοπτικών πολλών περιοχών καθώς και η ανεπαρκής αξιοποίηση και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της υπαίθρου στο πλαίσιο της αειφορίας κάνουν την ανάγκη για την ενδυνάμωση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τόπους αυτούς επιτακτική.

Αυτήν την ανάγκη έρχεται να στηρίξει έμπρακτα τo Mεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Green Tank, με το έργο «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη – ΣυμΑΤΑ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund.

Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της

Η Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη (ΣυμΑΤΑ) έχει ως απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της μέσω της υποστήριξης και ανάπτυξης τοπικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο πλαίσιο της ΣυμΑΤΑ, συμμαχούν: η Ομάδα Πρωτοβουλίας, που αποτελείται από 6 εθνικούς και υπερ-εθνικούς φορείς με διάθεση και τεχνογνωσία και το Δίκτυο Μελών που αποτελείται από 12 τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες που δραστηριοποιούνται στους πυλώνες φύση, πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη (τα μέλη της ΣυμΑΤΑ αναλυτικά παρακάτω).

Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της
Κύθηρα © R.Zafeiriou

Η υλοποίηση της ΣυμΑΤΑ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας και δικτύωσης όλων των μελών της και στη συνέχεια χαρτογραφήθηκε η δράση και οι ανάγκες υποστήριξης και περαιτέρω εκπαίδευσης του Δικτύου Μελών. Μέσω ερωτηματολογίων, σκιαγραφήθηκε η ταυτότητα των 12 οργανώσεων που απαρτίζουν το Δίκτυο Μελών της ΣυμΑΤΑ και προσδιορίστηκαν οι στόχοι, οι δεξιότητες και οι δυσκολίες. Επιπλέον, καταγράφηκαν τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο πολιτικής, η εμπειρία τους μέχρι σήμερα και οι ανάγκες συνηγορίας με σκοπό τη διαμόρφωση του επερχόμενου σεμιναρίου συνηγορίας καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικής για την υποστήριξη κοινών δράσεων συνηγορίας της ΣυμΑΤΑ στο μέλλον.

Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της
Καταγραφή Βιοποικιλότητας

Οι οργανώσεις εντοπίζουν ως βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξή τους την εξεύρεση πόρων, την επικοινωνία και την ορθή διακυβέρνηση, δηλώνοντας σε συντριπτικό ποσοστό πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εντοπίζονται όχι μόνο σ’ αυτούς τους τομείς αλλά και στην κατάρτιση προσωπικού, το στρατηγικό σχεδιασμό και οργανωσιακά ζητήματα. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά σε συνολικά 245 εθελοντές/ριες που σε συστηματική βάση συμμετέχουν στις δράσεις τους. Την ίδια στιγμή, οι οργανώσεις αναγνωρίζουν τη συνηγορία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως εξίσου κρίσιμη, ενώ δίνουν προτεραιότητα τόσο στην προστασία όσο και στην ανάπτυξη του τόπου τους.

Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της
Αώος εξερεύνηση

Ενισχύοντας τις οργανώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, το σεμινάριο συνηγορίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2022 θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία περιβαλλοντικής πολιτικής και πολιτικής της βιώσιμης ανάπτυξης, τι είναι η συνηγορία, ποια τα μέσα και τα εργαλεία συνηγορίας, ποιες οι πηγές ενημέρωσης για τα θέματα ενδιαφέροντος. Το φθινόπωρο θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και εξεύρεσης πόρων καθώς και στοχευμένη υποστήριξη σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης και διακυβέρνησης.

Έως το τέλος του έτους τα μέλη της ΣυμΑΤΑ θα έχουν συν-διαμορφώσει έναν κοινό οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει το όραμα, την ταυτότητα και τις αξίες της ΣυμΑΤΑ ως εφόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μια συμμαχία γεννιέται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της

«Η ΣυμΑΤΑ είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα της Κοινωνίας των Πολιτών που τώρα μόλις ξεκινά. Είμαστε στην ίδια σελίδα και τη γυρνάμε μαζί», δηλώνει η υπεύθυνη έργου του MedINA Μιράντα Βατικιώτη.

«Συμμετέχουμε στο έργο, αντλώντας έμπνευση από την ευρεία εμπειρία του Δικτύου Μελών, ώστε να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των οργανώσεων και με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της ΣυμΑΤΑ ως ενεργού δικτύου της Κοινωνίας των Πολιτών για την προώθηση της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης στη χώρα μας», συμπληρώνει η Διευθύντρια πολιτικής του The Green Tank, Ιόλη Χριστοπούλου.

Τα μέλη της ΣυμΑΤΑ

Ομάδα Πρωτοβουλίας:

Δίκτυο Μελών:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος