Μεσόγειος και Αιγαίο θάλασσες σπάνιας βιοποικιλότητας

Array

Μοναδική αξία για το θαλάσσιο περιβάλλον έχουν η Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως αναφέρει η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), που πρόσφατα συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής και δράσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: Η Μεσόγειος θάλασσα φιλοξενεί περισσότερα από 17.000 θαλάσσια είδη, δηλαδή περίπου 4-18% του συνολικού αριθμού των θαλάσσιων ειδών που είναι παγκοσμίως γνωστά.
Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 μη αυτόχθονα θαλάσσια είδη, και τα 618 από αυτά θεωρούνται εγκατεστημένα.

Από τα είδη που κατοικούν στην Μεσόγειο μάλιστα, το 20-30% είναι ενδημικά, με το ποσοστό αυτό ενδημισμού να είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

Όσον αφορά τους τρόπους διατήρησης της σπάνιας βιοποικιλότητας που η Μεσόγειος διαθέτει, και ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 1.233 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, μόνο στο 10% αυτών εφαρμόζεται σωστό σχέδιο διαχείρισης και μόνο το 0,04% της επιφάνειας της Μεσογείου, καλύπτεται από ζώνες απαγόρευσης αλιείας, οδηγώντας στην αναζήτηση νέων λύσεων».

Για το Αιγαίο η HELMEPA  αναφέρει: «Οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν εστίες έντονης #βιοποικιλότητας. Τα νερά φιλοξενούν ψάρια, οστρακόδερμα, φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, χελώνες, χταπόδια και μικροοργανισμούς. Τα λιβάδια “Ποσειδωνίας” παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη. Μόνο στο ανατολικό Αιγαίο συναντάμε δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες, καθώς και τις απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες.
Είναι χρέος μας να προστατέψουμε τις θάλασσές μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος