Mauritia flexuosa: Το «δέντρο της ζωής» και η συγκομιδή καρπών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η αλλαγή του τρόπου συλλογής των φρούτων από ένα «δέντρο της ζωής» θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Περουβιανό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αμαζονίου, απέδειξε για πρώτη φορά τις εκτεταμένες ζημιές στο Περού κόβοντας τον φοίνικα Mauritia flexuosa για τη συγκομιδή των καρπών του.

Οι ερευνητές εξέτασαν πού και γιατί κόπηκαν τα δέντρα, κάνοντας λεπτομερείς χάρτες και αναλύσεις για να αποκαλύψουν την έκταση της οικολογικής και οικονομικής ζημιάς που προκαλείται από την κοπή φοινίκων.

«Η κοπή θηλυκών φοινίκων για τη συγκομιδή καρπών έχει μειώσει στο μισό τη συνολική παραγωγή καρπού αυτού του φοίνικα, ο οποίος είναι διαθέσιμος στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της επίδρασης του ανθρώπινου δυναμικού στο επίπεδο των φυσικών πόρων, σε ένα οικοσύστημα που, με την πρώτη ματιά, φαίνεται ανεπηρέαστο», δήλωσε ο Gabriel Hidalgo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου συγκομιδής των φρούτων μπορεί να αυξήσει τόσο τον αριθμό των φοινίκων φρούτων όσο και την αξία αυτών των οικοσυστημάτων του Αμαζονίου για τον άνθρωπο».

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, χρησιμοποιεί δεδομένα από 93 τοποθεσίες σε φοίνικες σε τεράστιες περιοχές του βορειοανατολικού Περού.

Η Mauritia flexuosa είναι το πιο κοινό είδος δέντρου σε αυτά τα οικοσυστήματα με την υψηλότερη συγκέντρωση άνθρακα στην τεράστια περιοχή του Αμαζονίου.

Ο καρπός του φοίνικα, γνωστός ως aguaje, χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαγητού και ποτού και αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας του βόρειου Περού. Όπου συγκομίζεται αυτή τη στιγμή, η πώληση των καρπών του αντιπροσωπεύει το 15-22% του εισοδήματος των οικογενειών, σύμφωνα με το Eurek Alert.

Το είδος έχει θηλυκά και αρσενικά δέντρα, αλλά μόνο το θηλυκό καρποφορεί.

Επειδή όμως πολλά από τα θηλυκά δέντρα κόβονται για να μαζέψουν τους καρπούς τους, πολλά δάση περιέχουν κυρίως αρσενικά δέντρα και επομένως παράγουν λίγους καρπούς.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι στα λίγα μέρη όπου χρησιμοποιείται μια εναλλακτική μέθοδος συγκομιδής – σκαρφάλωμα στα δέντρα για να μαζέψουν φρούτα – υπάρχουν περισσότερα θηλυκά οπωροφόρα δέντρα.

Η αναρρίχηση αποφεύγει τη θανάτωση δέντρων, τα οποία χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να ωριμάσουν, τα οποία μεγαλώνουν μέχρι και 40 μέτρα σε ύψος.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι με την αναρρίχηση στα δέντρα για τη συγκομιδή καρπών, η συνολική συγκομιδή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 51% και να αποφέρει 62 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την τοπική οικονομία.

Η αύξηση της αξίας αυτών των ανέπαφων δασών θα αποφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον: παγκοσμίως, αυτές οι περιοχές είναι από τα πλουσιότερα τοπία άνθρακα και η διατήρηση του άνθρακα στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Αυτά τα δάση προσφέρουν επίσης ένα ευρύ φάσμα πόρων και έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για τις αυτόχθονες κοινότητες, και οι καρποί της Mauritia flexuosa, που περιγράφεται ως το «δέντρο της ζωής» από τον εξερευνητή του 19ου αιώνα Alexander von Humboldt, αντιπροσωπεύουν επίσης πηγή τροφής. για πτηνά, ψάρια και θηλαστικά.

Mετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος