«Κλιματικό χάος»: Ο Γουόλι κοιμήθηκε στην Αρκτική και ξύπνησε στην Ουαλία

Οι επιστήμονες το αποκαλούν «κλιματικό χάος» και αποτελεί πραγματικότητα. Απόδειξη, ο θαλάσσιος ελέφαντας ονόματι Γουόλι. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το παγόβουνο όπου αποκοιμήθηκε αποκολλήθηκε… και από την Αρκτική βρέθηκε στην Ουαλία.

Κοιμήθηκε πάνω σε ένα παγόβουνο στην Αρκτική με -15 βαθμους κελσίου και ξύπνησε στους +17 βαθμούς, στην Ιρλανδία, 4.300 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

Ο Γούόλι, ο νεαρός θαλάσσιος ελέφαντας χρησιμοποιούσε το παγόβουνο ως ορμητήριο για το κυνήγι στη θάλασσα μέχρι που το παγόβουνο, εξαιτίας της υπερθέρμανσης αποκολλήθηκε και άρχισε να ταξιδεύει ανεξέλεγκτο προς το Νότο.

Είναι ο πρώτος του είδους του που μετακινείται από τον αρκτικό κύκλο σε άλλη κλιματική ζώνη και γίνεται και επίσημα ένας ακόμη κλιματικός μετανάστης που προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του πατρίδα

Κάμερες τον έχουν εντοπίσει να περιφέρεται μεταξύ Κορνουάλης και Ιρλανδίας διανύοντας πολλά μίλια καθημερινά προκειμένου να βρει τροφή, να κολυμπά να παίζει στο νερό ακόμη και να κοιμάται πάνω σε μισογκρεμισμένη προβλήτα.

Η ιστορία του Γουόλι επιβεβαιώνει στην πράξη όσα η κλιματική επιστήμη προέβλεψε εδώ και χρόνια. Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται στην Αρκτική και αυτό προκαλεί κλιματικό ντόμινο, και για κάποιους… «κλιματικό χάος».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, με έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη προβλέπει πως διπλασιάζεται η πιθανότητα αλματώδους αύξησης της θερμοκρασίας στα επόμενα 5 χρόνια και πως η μέση θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό έως το 2025, υπερβαίνοντας το όριο ασφαλείας που είχε τεθεί με την κλιματική συνθήκη του Παρισιο.

Πέραν αυτού όλα τα σενάρια κλιματικής καταστροφής είναι ανοιχτά. Πλημμύρες τυφώνες καύσωνες. Ειδικά στη Μεσόγειο, η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έρχεται μόνη της Οι εναλλαγές των πολύ εντόνων καιρικών φαινομένων όπως το ψυχρό κύμα της Μήδειας το χειμώνα.

Ζέστη και Κρύο, πλημμύρες και ξηρασία που αναμένεται να πλήξουν και την αγροτική παραγωγή είναι μερικές από τις πτυχές του κλιματικού μας μέλλοντος.

Πηγη: ΕΡΤ / Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος