Καλοκαίρι με 617 βραβευμένες ακτές στην Ελλάδα

Σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ακτών αφού για άλλη μία χρονιά έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Το 2023 η Ελλάδα έχει 617 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη που κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία. Το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992, χειρίζεται η ΕΕΠΦΕλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ανακοίνωση των στοιχείων που είχε γίνει το Μάϊο, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985. Η ουσιαστική όμως έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Καλοκαίρι με 617 βραβευμένες ακτές στην Ελλάδα

Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education).

Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά. Αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις “Γαλάζια Σημαία” έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) , που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από την Εταιρία και διανέμεται ηλεκτρονικά στους διαχειριστές ακτών, στους Δήμους και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ τοποθετείται υποχρεωτικά στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής ή μαρίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος