Ιαπωνία: 333 φάλαινες μινκ, εκ των οποίων οι 122 ήταν έγκυες, θανατώθηκαν από αλιείς

Στη διάρκεια της αμφιλεγόμενης ετήσιας εκστρατείας τους στην Ανταρκτική, Ιάπωνες αλιείς σκότωσαν 122 έγκυες φάλαινες μινκ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ζώων.

Η εν λόγο επιχείρηση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Σε έκθεση που υποβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκειά της εκστρατείας τους,  οι Ιάπωνες αλιείς αιχμαλώτισαν συνολικά 333 φάλαινες μινκ, εκ των οποίων 122 ήταν έγκυες και 114 ήταν πολύ νεαρές σε ηλικία.

Σχολιάζοντας το περιστατικό της θανάτωσης των φαλαινών η Humane Society International,  οργάνωση για την προστασία των ζώων, χαρακτήρισε τους αριθμούς των ζώων που θανατώθηκαν ως «θλιβερή μαρτυρία της σκληρότητας της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας».

Παρότι έχει υπογράψει την απαγόρευση της IWC για τη φαλαινοθηρία, η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η θανάτωση των φαλαινών συνεχίζεται για επιστημονικούς σκοπούς, αν και συχνά βρίσκει κανείς το κρέας των φαλαινών να πωλείται στις αγορές.

Η Αλέξια Γουέλμπιλοβ, στέλεχος της οργάνωσης αναφέρει σχετικά με τη θανάτωση των φαλαινών: «Είναι μια ακόμη απόδειξη της πραγματικά μακάβριας και ανώφελης φύσης της φαλαινοθηρίας, την ώρα που έχει αποκαλυφθεί ότι μη φονικές έρευνες είναι επαρκείς για επιστημονικούς σκοπούς».

Η απάντηση της Ιαπωνικής πρωτεύουσας (Τόκιο) είναι ότι, ο πληθυσμός των φαλαινών είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί να αντέξει την επανάληψη της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας υπερασπίστηκε εκ νέου τη θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι αλιείς δεν είχαν στόχο να σκοτώσουν συγκεκριμένα τις φάλαινες που κυοφορούσαν. ο Γιούκι Μορίτα, υπεύθυνος φαλαινοθηρίας στην υπηρεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιάνουμε φάλαινες με εντελώς τυχαίο τρόπο». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επιστημονική επιτροπή της IWC επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των φαλαινών που κυνηγάμε είναι αυτός που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή ερευνών και δεν φτάνει σε επίπεδα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση του πληθυσμού των φαλαινών».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η  Νορβηγία και η  Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που ασκούν σήμερα ανοικτά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP /Dima Gavrysh

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος