Greenpeace: Νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα, με την ίδια μυστικοπάθεια

Array

«Η μεθοδολογία εταιρειών και πολιτείας σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα δυστυχώς δεν έχει αλλάξει: κυριαρχεί η ίδια αδιαφάνεια και μυστικότητα που βιώσαμε και τον περασμένο Φεβρουάριο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Το ερευνητικό σκάφος “Sanco Swift” βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ανοιχτά της Κρήτης (αυτή τη στιγμή σε λιμάνι) και δημοσιεύματα μιλούν για έναρξη σεισμικών ερευνών στα παραχωρημένα προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οικόπεδα “Δυτικά” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

Greenpeace: Νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα, με την ίδια μυστικοπάθεια

Η Greenpeace διευκρινίζει μάλιστα, πως οι σεισμικές έρευνες που πιθανότατα διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανοιχτά της Κρήτης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι τρισδιάστατες κι όχι δισδιάστατες, στην ουσία παραλείποντας ένα στάδιο (χωρίς να γνωρίζουμε αν η ΕΔΕΥ και η πολιτεία έχουν συμφωνήσει σε αυτό και με ποια αιτιολόγηση) και ρισκάροντας ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Όσο για το επιχείρημα ότι οι έρευνες γίνονται χειμώνα για να «προστατευθούν» τα θαλάσσια θηλαστικά, η πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συνολικής έρευνας πεδίου που πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, επιβεβαίωσε την παρουσία κητωδών στη Μεσόγειο και τους χειμερινούς μήνες.

Greenpeace: Νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα, με την ίδια μυστικοπάθειαΗ έρευνα πεδίου διεξήχθη με χρήση υδροφώνου και οπτικούς παρατηρητές για την οπτικοακουστική καταγραφή κητωδών εντός της Ελληνικής Τάφρου, στις περιοχές που οι εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) σκοπεύουν να κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου με την υποστήριξη του κράτους. Τα διαστήματα της έρευνας ήταν Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021 και Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022, με τα ευρήματα της δεύτερης περιόδου να αναδεικνύουν τη σημαντική παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών και τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους οι μισθώτριες εταιρείες σκοπεύουν να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 5 διαφορετικά είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων φάλαινες φυσητήρες, ζιφιοί και διαφορετικά είδη δελφινιών, ενώ έγιναν 224 ανιχνεύσεις δελφινοειδών χωρίς ταυτοποίηση. Σε ένα τέτοιο πολυποίκιλο οικοσύστημα, που είναι τρομερά ευάλωτο σε οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα, οι σεισμικές έρευνες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα έχουν αρνητική επίδραση στους πληθυσμούς των θηλαστικών αυτών, υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Και συνεχίζει: «Εμείς προφανώς και δεν μένουμε άπραγοι. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, καταθέσαμε αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και το Υπουργείο, ζητώντας πλήρη δημόσια ενημέρωση σχετικά με την παρουσία του “Sanco Swift” ανοιχτά της Κρήτης, για το οποίο δεν βρίσκουμε καν τη σχετική NAVTEX. Επίσης, ζητήσαμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με το ερευνητικό σκάφος “Ramford Hyperion” που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, και ειδικότερα σε περιοχή που εκτείνεται βόρειο-δυτικά της νήσου Κέρκυρας και νότιο-δυτικά της Πελοποννήσου. Διεξάγουν τα σκάφη αυτά σεισμικές έρευνες κάτω από τη μύτη μας; Και γιατί δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση; Η απάντηση της ΕΔΕΥ ακόμα αναμένεται».

Greenpeace: Νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα, με την ίδια μυστικοπάθεια

Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν απειλούν μόνο την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας. Όπως εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση, «απειλούν και τους κλιματικούς μας στόχους, απέναντι στην κλιματική κρίση που καλπάζει. Το ορυκτό αέριο έχει αποδειχθεί πως είναι σημαντικός ρυπαντής κατά την εξόρυξη, μεταφορά και καύση του, ενώ η διακύμανση στην τιμή του συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση. Όποια ποσότητα αερίου εξορυχθεί, κάτι που θα συμβεί το νωρίτερο το 2029, δεν θα παραμείνει στη χώρα και δεν θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Οι εταιρείες παραγωγής που θα το εξορύξουν θα το εξάγουν με στόχο να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Δεν μπορεί λοιπόν το αίτιο της ενεργειακής κρίσης να αποτελεί και τη λύση της, ειδικά αν η εκμετάλλευσή του υποσκάπτει την κλιματική δράση, απειλεί την οικονομία της χώρας και άμεσα κλάδους όπως ο τουρισμός, διευρύνει την ενεργειακή ένδεια και καταστρέφει την βιοποικιλότητα».

Η Greenpeace δηλώνει καθαρά την εναντίωσή της σε κάθε εξόρυξη υδρογονανθράκων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

Σχετικές Ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος