Ένθετο Περιβάλλον: Περιβαλλοντικό τέλος και στην αγορά ειδών ένδυσης το 2024

Η 4η πιο ρυπογόνος βιομηχανία είναι η βιομηχανία της μόδας και κυρίως η βιομηχανία του FAST FASHION. Τα ρούχα μιας χρήσης απαιτούν τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων για να παραχθούν και καταλήγουν γρήγορα στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η Ευρώπη τριπλασίασε τα τελευταία 20 χρόνια την ποσότητα των άχρηστων ρούχων που στέλνει για διαχείριση σε τρίτες χώρες Από τους 550.000 τόνους το 2000 έφθασε στο 1.7 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Κάθε Ευρωπαίος αγοράζει 15κιλά/έτος και πετάει τουλάχιστον 3.8 κιλά ρούχων/έτος. Το 46% των άχρηστων ρούχων καταλήγει στην Αφρική, όπου ένα μέρος διατίθεται στην αγορά ως 2ο χέρι ρούχων και το 41% μεταφέρεται στην Ασία Εκεί υπάρχουν μονάδες που αξιοποιούν προκειμένου να φτιάξουν από αυτά χαλιά ή να τα χρησιμοποιήσουν ως γέμιση σε έπιπλα Και πάλι όμως μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στις χωματερές.

 Η διαχείριση αυτή δεν είναι ικανοποιητική Για το λόγο αυτό η Ευρώπη ζητά από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα για τη διαχείριση των παλιών ρούχων να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να αποθαρρύνουν την υπερκατανάλωσης Για το λόγο αυτό από τον Ιανουάριο του 2024 θα επιβληθεί ειδικό περιβαλλοντικό τέλος στα ενδύματα που θα αγοράζουμε

Επιμέλεια / Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος