Ένθετο Περιβάλλον: Οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Η αποτροπή της αύξησης τη μέσης θερμοκρασίας της γης, πάνω από +1,5οC είναι το μεγάλο διακύβευμα ώστε να παραμείνει η ανθρωπότητα στη ζώνη της κλιματικής ασφάλειας. Οι κλιματικοί επιστήμονες εκτιμούν πως με τις παρούσες δεσμεύσεις των μεγάλων ρυπαντών είναι πιθανό η υπερθέρμανση να ξεπεράσει τους +2,7οC, γεγονός που θα πυροδοτήσει κλιματικό ντόμινο, ενίσχυση ακραίων φαινομένων, θανάτους, επισιτιστική ανεπάρκεια και καταστροφές. Κίνδυνο ζωής εξαιτίας των ακραίων φαινομένων αντιμετωπίζουν, ήδη, 1,6 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και αναμένεται το νούμερο αυτό να διπλασιαστεί, εάν δεν αποσυρθούν οριστικά τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Ζητούμενο μια παγκόσμια συμφωνία για την απόσυρσή τους και αποζημίωση των καταστροφών που προκαλούν τα ακραία.

  • Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου αποκαλύπτει τον αυξημένο κλιματικό κίνδυνο για Ελλάδα και Κύπρο, με πιθανότητα αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έως και κατα 5οC.
  • Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 5.5 δισ. ευρώ το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να μεταβεί από το λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια. Εκτός της παραγωγής υδρογόνου, η Δυτική Μακεδόνία, θα αναπτυχθεί κέντρο καινοτομίας για την παραγωγή τεχνογνωσίας γύρω από την οικονομία του υδρογόνου.
  • Ερευνα του τμ. Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εντόπισε μεγάλες ποσότητες των απόβλήτων της πανδημίας, μάσκες γάντια, αντισηπτικά μαντήλια σε θάλασσες και ακτές της Αττικής και Αχαίας και αναδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία των θαλασσών.
  • Πώς αντιδρούν τα θηλυκά χταπόδια στη “σεξουαλική παρενόχληση” των αρσενικών.

Παρουσίαση Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος