Ένθετο Περιβάλλον: Η κλιματική κρίση αφανίζει τη βιοποικιλότητα – Μείωση χιονοπτώσεων ανά δεκαετία

Η κλιματική αλλαγή σταδιακά εξαφανίζει το χιόνι. Ποιες περιοχές θα δουν μειωμένες χιονοπτώσεις. Πρωταθλητής της υπερθέρμανσης το 2023. Υπερθερμαίνεται πέραν του κανονικού και η Αθήνα. Πώς η θερμοκρασία της θάλασσας συνδέεται με τα ακραία φαινόμενα και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Η κλιματική κρίση απειλεί με αφανισμό τη βιοποικιλότητα. Εργαλείο προστασίας η αποκωδικοποίηση του DNA της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας,. Ποια είδη κινδυνεύουν περισσότερο. Δείτε στο «Ένθετο Περιβάλλον» του EΡΤΝΕWS:

Εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον

Παρά την έλευση του σφοδρού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, η μέση θερμοκρασία της γης για το προηγούμενο έτος ήταν αυξημένη κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, γεγονός που πιστοποιεί πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη ανά τον κόσμο. Προς στιγμήν βέβαια οι ΗΠΑ ζουν έντονα χειμερινά φαινόμενα με σφοδρό χιονιά, το ίδιο και η Ρωσία. Στον αντίποδα η συνεχιζόμενη, επί δυο χρόνια, ξηρασία στην Πορτογαλία, εξάτμισε τον τεχνητό ταμιευτήρα νερού από όπου αναδύθηκε ξανά , μια εκκλησία που είχε βυθιστεί.

Ανοίγουν και οι ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη που αποτυπώνουν σε αριθμούς την κλιματική κρίση και τα φουγάρα εκτοξεύουν σε πραγματικό χρόνο αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση. Το 2023 ήταν μια χρονιά υπερθέρμανσης που άγγιξε ο πλανήτης το +1.5 βαθμούς Κελσίου, όριο κλιματικής ασφάλειας. ΄Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο μειώνονται οι χιονοπτώσεις σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NATURE. Τα τελευταία 40 χρόνια οι οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά μείωση κυρίως στο Βόρειο ημισφαίριο. Οι Βορειοανατολικές και Νοτιοδυτικές ΗΠΑ η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βλέπουν μείωση του χιονιού από 10% έως 20% κάθε δεκαετία από το 1980 και μετά. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το χιόνι θα παραμείνει κατά κύριο λόγο στις περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες από -8 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερες, ενώ τα υπόλοιπα βουνά θα παραμείνουν στεγνά.

Αποκρυπτογράφηση DNA 147 ειδών

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες αφανισμού πολλών ειδών βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην άνοδο της θερμοκρασίας, στην ξηρασία, στα ακραία φαινόμενα. Τα είδη της ΝΑ Ευρώπης, όπου οι κλιματικές αλλαγές συντελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι ακόμη πιο ευάλωτα. Έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology & Evolution στην οποία μετέχουν 52 επιστήμονες, ανάμεσα τους και Έλληνες μελέτησε 147 είδη και καταδεικνύει την ανάγκη γενετικής παρακολούθησης εμβληματικών ειδών προκειμένου να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την διατήρηση των πληθυσμών. Αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά την παροχή νερού για εκατομμύρια ανθρώπους, αφού διαπιστώθηκε μειωμένη παροχή νερού σε 82 από 169 μεγαλύτερα ποτάμια του Β. Ημισφαιρίου.

Η κλιματική κρίση αφανίζει τη βιοποικιλότητα 

Είναι ένα να από τα λίγα καλαμάρια που κουβαλούν τα αυγά τους, μέχρι τέλους. Ανήκει στο είδος Gonatus Onyx, ή μαυρομάτικο καλαμάρι και εδώ το κατέγραψε το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών Schmidt, σε θαλάσσια περιοχή της Κόστα Ρίκα . Η μεγάλη μάζα των αυγών, κάπου 2.000 με 3.000 αυγά, αιωρείται από άγκιστρα ή νύχια που διαθέτει στα μπράτσα του το καλαμάρι, και τα κουβαλάει για 6-9 μήνες γιατί τόσο διάστημα χρειάζεται για να επωαστούν τα αυγά. Προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του, το κεφαλόποδο παραμένει χωρίς τροφή. Παραμένει στάσιμο και επιπλέει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του αφού είναι εύκολη λεία για τα θαλάσσια θηλαστικά που καταδύονται βαθιά.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος