Ένθετο Περιβάλλον: Αυστηρότερες οι ποινές για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Ο ρυπαίνων πληρώνει. Αυτή τη φράση συμπύκνωσε όλο το νόημα της κοινοτικής οδηγίας που ψηφίστηκε το 2008 και βάση της οποίας ποινικοποιήθηκε το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Σήμερα 15 χρόνια μετά εγκρίθηκε  νέα οδηγία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για μια σειρά περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για το Περιβάλλον:

Ενας παραγνωρισμένος θαλάσσιος οργανισμός, που αποκαλούμε αγγούρι της θάλασσας αποδεικνύεται πολύτιμος για την προστασία των κοραλλιών. Αυτό το ζώο, είναι ο “φτωχός” συγγενής της θάλασσας, Η έρευνα δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του, καθώς δεν θεωρήθηκε μέχρι σήμερα σημαντικό για τις οικολογικές τους υπηρεσίες.

Το έκαναν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia και αποκάλυψαν πως μια από τις υπηρεσίες του είναι να καθαρίζει από επικίνδυνους οργανισμούς τα κοράλλια. Λειτουργούν σαν ηλεκτρική σκούπα που ρουφά τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια όμως για κάποιο λόγο αποτελούν εμπορικό έδεσμα και έχουν αρχίσει να αφανίζονται και καθώς η αναπαραγωγή τους δεν είναι εντατική χάθηκαν από αρκετές θάλασσες.

Χωρίς τα θαλάσσια αγγούρια παρατήρησαν οι ερευνητές, τοποθετώντας συστήματα παρακολούθησης, πώς τα κοράλλια προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες και πεθαίνουν, αφού πρώτα άρχιζαν να εμφανίζουν λευκές κηλίδες. Μάλιστα η θνησιμότητα των κοραλλιών ήταν 15 φορές αυξημένη, όπου δεν υπήρχαν θαλάσσια αγγούρια. Μετά από αυτό, συστήνουν στις κυβερνήσεις να τα συμπεριλάβουν στα προστατευόμενα είδη ώστε να σταματήσει η αλιεία τους.

Επιμέλεια Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος