Ένα πάρκο αφιερωμένο στην οικολογία και τον ανθρωπισμό στο Παρίσι

Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος, σκηνοθέτης και οικολόγος Γιάν Αρτούς Μπερτράν, παρουσίασε στο κοινό το προηγούμενο Σάββατο 13 Μαΐου, το τελευταίο του μεγαλεπήβολο πρότζεκτ, ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην οικολογία και τον ανθρωπισμό.

Πρόκειται για το GoodPlanet που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στο πάρκο Longchamp μέσα στο πάρκο της Βουλώνης. Μέσα σε ένα τεράστιο κατάφυτο πάρκο 3.5 στρεμμάτων, ένα κάστρο θα φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια, προβολές και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, ένας λαχανόκηπος, ένας βοτανόκηπος και μελίσσια. Το 2015, ο δήμος του Παρισιού παραχώρησε το Longchamp στο ίδρυμα GoodPlanet για 30 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο Μπερτράν «Στην 40χρονη καριέρα μου, έχω δει την Γη να αλλάζει. Τα ταξίδια μου και οι συναντήσεις μου με ενέπνευσαν να δημιουργήσω έναν χώρο αφιερωμένο στον ανθρωπισμό και την οικολογία. Το Domaine de Longchamp, είναι ανοιχτό σε όλους και συνδυάζει την οικολογία με την τέχνη και ο καθένας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και έμπνευση για έναν πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς κόσμο».

Το ίδρυμα GoodPlanet, υπό την προεδρία του Γιάν Αρτούς Μπερτράν, στηρίζει την βιώσιμη γεωργία και στόχος του είναι να εκπαιδεύσει το ευρύ κοινό και ειδικά τους μαθητές σχετικά με τα προβλήματα του περιβάλλοντος μέσα από εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, συζητήσεις κι εργαστήρια.

Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη κοινοτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις και μια σειρά προγραμμάτων:
– Ευαισθητοποίηση μέσα από την εικόνα με εκθέσεις και βίντεο,
– Ενημέρωση του κοινού για το περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει,
– Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη στα σχολεία,
– Διεξαγωγή κοινωνικο-περιβαλλοντικών έργων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ένα μεγάλο μέρος της μόνιμης έκθεσης είναι αφιερωμένο στο έργο του φωτογράφου και το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Human» και παρουσιάζει βίντεο αποσπάσματα από τις 2020 συνεντεύξεις που έκανε σε 60 χώρες και που θα προβάλλονται σε έξι θεματικά δωμάτια.

https://www.youtube.com/watch?v=rY79_HZwk7c

Το 2002 ο Γιάν Αρτούς Μπερτράν είχε βρεθεί στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Η Ελλάδα από ψηλά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος