Διεθνής διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Το αποτέλεσμα και οι δεσμεύσεις των χωρών για την προστασία τους

Υπό τη σκιά της εντεινόμενης κλιματικής και γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης πραγματοποιήθηκε η φετινή παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς, που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Οι τεράστιες θερμοκρασιακές ανωμαλίες που εμφανίζουν οι ωκεανοί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της υπερθέρμανσης, «σκοτώνουν» τις θάλασσες και τη βιοποικιλότητα και αποσταθεροποιεί περαιτέρω το κλίμα.

Γι’ αυτό το λόγο η φετινή διάσκεψη ήταν τόσο σημαντική. Πλέον δεν αρκεί η παγκόσμια κοινότητα να απαριθμεί τα προβλήματα, αλλά έπρεπε να προχωρήσει σε λύσεις οι οποίες απαιτούν χρηματοδότηση.

Σε επίπεδο δεσμεύσεων, ο πρώτος απολογισμός της συνόδου αφορά σε 400, από 120 εθνικές αντιπροσωπείες, ενώ το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης φτάνει στα 11 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με ύψος 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα με 800 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω δεσμεύσεις αφορούν σε:

  • Παύση θαλάσσιων εξορύξεων 
  • Προστασία διεθνών υδάτων
  • Πράσινη ναυτιλία
  • Αντιμετώπιση πλαστικής ρύπανσης
  • Βιώσιμος τουρισμός
  • Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές
  • Απαναθρακοποίηση

Νησιά χωρίς ορυκτά καύσιμα

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, κατέθεσε 21 υποσχέσεις προστασίας στην επίσημη διάσκεψη των ηγετών, συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ανάμεσα στα άλλα την πρωτοβουλία για πλήρη απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από τα ελληνικά νησιά.

«Ένα ειδικό ταμείο απανθρακοποίησης που θυα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ρύπων. Οι πόροι του Ταμείου μπορούν να ανέλθουν σε 2 δις ευρω ανάλογα με την τιμή του άνθρακα, ώστε να συνδεθούν τα νησιά με το ηπειρωτικό δίκτυο ενέργειας , θα χρηματοδοτήσει αποθήκευση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα . Θα συμβάλει στην κατασκευή ταμιευτήρων νερών πολλαπλών χρήσεων» επισήμανε στη Διάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή στην πράξη, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είδαν θετικά τις ελληνικές δεσμεύσεις.

«Ελπίζουμε να δούμε τα νησιά να σταματήσουν να καίνε μαζούτ . Να αναπτυχθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά με σωστό τρόπο με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και ελπίζουμε φυσικά ο ελέφαντας στο δωμάτιο που παραμένουν τα ορυκτά καύσιμα να φύγει από τις ελληνικές θάλασσες» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάδος, Δημήτρης Καράβελας.

Αιγαίο – Ιόνιο: Δύο θαλάσσια πάρκα

Η δεύτερη μεγάλη υποχρέωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα είναι η δημιουργία δυο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίοα για να προστατευθούν φάλαινες φυσητήρες δελφίνια μεσογειακή φώκια καρέτα – καρέτα και τα θαλασσοπούλια.

Στις προστατευόμενες περιοχές θα απαγορευθεί η αλιεία με μηχανότρατες από το 2026 και μετά.

Τα δυο πάρκα θα αυξήσουν την προστατευόμενη έκταση κατά 80% και θα επιτηρούνται με δορυφόρους και drones.

«Μέσα στις δεσμεύσεις μας είναι και η δημιουργίας ενός συστήματος τελείως σύγχρονου με το οποίο θα παρακολουθούμε οτιδήποτε γίνεται – Με αυτή την έννοια παρά το γεγονός ότι είχαμε κάποιες αντιδράσεις από τους γείτονές μας πιστεύω ότι θα έχουμε δύο πάρκα που θα αλλάξουν ολη τη φιλοσοφία προστασίας της θαλάσσιας ζωής» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η δέσμευση για απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων μέσα στις προστατευόμενες περιοχές είναι κάτι που ακούστηκε πάρα πολύ θετικά. Είναι κάτι που αποτελεί παράδειγμα και για άλλες χώρες. Θα πρέπει να δούμε ξανά την εφαρμογή του» τόνισε ο Διευθυντής της GREENPEACE Ελλάς Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Ειδικά για την Ορνιθολογική έχιε πολύ μεγάλη σημασία η ανακοίνωση για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο. Οπότε περιμένουμε να δούμε πως θα γίνουν όλα αυτά πράξη. Μην ξεχνάμε ότι απουσιάζει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. Μας λείπουν πολύ βασικά εργαλεία ώστε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι είμαστε έτοιμοι» τόνισε η Διευθύντρια Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνα Ντεμίρη.

Στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και συλλογή πλαστικών αποβλήτων από τις θάλασσες.

Ενόσω στο περιθώριο του συνεδρίου το Ίδρυμα για τη μεσογειακή φώκια που τελεί υπό την προστασία του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την προστασία του είδους στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος