Μεξικό: «Ναι» στη χρήση ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία 8χρονου κοριτσιού

Ένα 8χρονο κορίτσι από το Μεξικό, που υποφέρει καθημερινά από 400 κρίσεις επιληψίας θα μπορεί να καταναλώνει νόμιμα ένα έλαιο κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, σύμφωνα με σχετική άδεια του δικαστηρίου και έπειτα από την απόφαση του Μεξικανικού υπουργείου Υγείας να διευκολύνει τη διαδικασία για την εισαγωγή αυτού του ελαίου στη χώρα.

“Είναι η τελευταία μας ελπίδα”, δήλωσε στο Γαλικό πρακτορείο ο Ραούλ Ελιζάντε, πατέρας της μικρής Γκρας. “Ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό θα μειώσει τις κρίσεις επιληψίας που έχει και ότι θα γίνει πιο ανεξάρτητη, ότι θα μπορεί να περπατάει, να μιλάει και να τρώει μόνη της”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η “Γκρας” (Χάρις), όπως τη φωνάζουν οι γονείς της, η οποία ζει στη βιομηχανική πόλη Μοντερέι, στο βόρειο Μεξικό, υποφέρει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια μορφή επιληψίας που είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί.

Το περασμένο μήνα, ένας δικαστής έδωσε άδεια στην οικογένειά της 8χρονης να εισαγάγει και να χρησιμοποιήσει κανναβιδιόλη, ένα από τα συστατικά της κάνναβης, προκειμένου να ανακουφιστεί η μικρή Γκρασιέλα από τους πόνους. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από επανειλημμένες προσπάθειες των γονιών να ανακουφίσουν το παιδί τους εφαρμόζοντας διάφορες θεραπείες, ακόμα και ραδιοχειρουργική στο κεφάλι.

Σε μια χώρα όπως το Μεξικό όμως, όπου ο πόλεμος κατά του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών είναι οξύς, ακόμα και η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι εύκολο να εγκριθεί. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται τώρα, σύμφωνα με τον πατέρα της Γκρασιέλα, είναι ο γιατρός να γράψει μια συνταγή, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να εισαγάγουν το φάρμακο αυτό από τις ΗΠΑ ή τη Νορβηγία.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, παρά την άδεια που δόθηκε από τον υπουργό, η μάχη θα συνεχιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς η κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος