Και το καλοκαίρι, τα μάτια σας δεκατέσσερα

Να προσέχετε τα μάτια σας… σαν τα μάτια σας -ιδίως το καλοκαίρι, συνιστούν οι οπτικοί και οι  οφθαλμίατροι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), οι προϋποθέσεις για τη σωστή αγορά γυαλιών ηλίου είναι:

  • οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία και να είναι οπτικά κατεργασμένοι,
  • η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές συγκεκριμένο πάχος, αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος,
  • το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό, να είναι άφλεκτο και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Γενικότερα, η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου:

  • Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής.
  • Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στη γη UV.
  • Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.
  • Στους ενηλίκους, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα φοράμε απαραιτήτως τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία των ματιών μας από τον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι, έδωσε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “Κάτι που μας αφορά” (Σάββατο 4/7/2015) ο επιμελητής Οφθαλμίατρος πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων Παρασκευάς Ζαφειρόπουλος.

Προσοχή στα γυαλιά-μαϊμού

Γυαλιά ηλίου αμφίβολης ποιότητας διακινούνται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά, πολλά από τα οποία έχουν προέλευση από την Ταϊβάν και την Κίνα, και πωλούνται ανεξέλεγκτα σε χαμηλές τιμές.

Όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών και το ΙΝΚΑ, κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περίπου δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες γυαλιά ηλίου από τα οποία το 60% περίπου είναι κυρίως από την Ταϊβάν και την Κίνα και δεν πληρούν ή δεν είναι γνωστό στους αρμόδιους αν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γνώμη των ειδικών

  • Θα πρέπει να αγοράζει κάποιος γυαλιά μόνο από εγκεκριμένα καταστήματα οπτικών κι όχι από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας.
  • Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.

Η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ ζητάει από την Πολιτεία εντατικοποίηση των ελέγχων για το παρεμπόριο στην αγορά και ζητάει από τους καταναλωτές να προχωρούν σε καταγγελίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος