Ημερίδα για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου: «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας»

Το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συνδιοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο: «Ηχορύπανση: Μια σύγχρονη Πληγή στον τόπο μας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων τη περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής.

Με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα κατά του θορύβου, όπως ορίζεται η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου, η ημερίδα αυτή είχε ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει τις συνέπειες του προβλήματος της ηχορύπανσης. «Ο ήχος είναι ρύπος και όλοι έχουμε δικαίωμα στην ησυχία», όπως αναφέρθηκε στην πρώτη ημερίδα.

Η Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος και μέλος του Δικτύου Ιστορικού Κέντρου δήλωσε: «Ήταν μια ημερίδα ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα της ηχορύπανσης, γιατί γενικά η κοινή γνώμη δεν θεωρεί δεδομένο ότι η φασαρία είναι ρύπανση. Όπως παλιότερα δεν είχαμε την ευαισθησία ότι δεν πετάμε στα ρέματα σκουπίδια, έτσι και τώρα πρέπει να αποκτήσουμε τη ευαισθησία ότι δεν πετάμε στο δημόσιο χώρο φασαρία»,  προσθέτοντας ότι «η ηχορύπανση όπως εμείς την αντιμετωπίσαμε ήταν κεντραρισμένη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία πολύ εύκολα βγάζουν τα ηχεία έξω χωρίς να σκέφτονται ποιους ενοχλούν”. Η κ. Ευαγγελίδου επισήμανε ότι  «ο ήχος είναι ρύπος, προσβάλει την ατμόσφαιρα. Για αυτό, για εμάς, το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Έχουμε δικαίωμα στην ησυχία, μετά και από διατύπωση και της Ουνέσκο, που την εντάσσει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πόσο μάλλον των πιο ευάλωτων ομάδων, και ειδικά στα παιδιά για την ίδια τους την προσωπική υγεία και ισορροπία να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με ησυχία».

Στην ημερίδα συμμετείχε πλήθος ειδικών, όπως μηχανικοί, καθηγητές εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, καθώς και δικηγόροι. Οι ομιλητές ανέδειξαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία προέρχονται από την ηχορύπανση. Ο κ. Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, ψυχίατρος, μίλησε για την επίπτωση του θορύβου στον ύπνο και αναφέρθηκε στον όρο “περιβαλλοντική αυπνία”, δηλαδή τη διαταραχή του ύπνου, που άλλοτε είναι εντονότερη και άλλοτε πιο ήπια. Η παιδαγωγός Βούλα Παπαγιάννη αναφέρθηκε στην κουλτούρα και την παιδεία των ήχων και την επίδραση τους στα παιδιά.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία, και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, μεγαλύτερο από τα ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της αξίας των ακινήτων και ολόκληρων περιοχών. Το κέντρο της Αθήνας είναι ένας σημαντικός τουριστικός πόρος, που δυστυχώς υποβαθμίζεται. Οι επιστήμονες επιμένουν, στην ανάγκη της αυστηρής εφαρμογής των νόμων από το κράτος. Η χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης και επιβολής ποινών, δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις, όπως δυστυχώς θεωρείται από μέρος της κοινής γνώμης και αιρετών.  Αντίθετα, η γενικευμένη παραβατικότητα είναι πληγή για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 12 συλλόγους, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους πολίτες. Η εφαρμογή των προτάσεων βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών, θα μπορούσε να περιορίσει το προβλήματα και να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος