Οι… κίνδυνοι των διακοπών

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πολλοί από μας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις πόλεις ή ετοιμάζονται για τις πολυπόθητες διακοπές

Με τη λαχτάρα της αποτοξίνωσης από την κούραση του χειμώνα, ανυπομονούμε για την πιο ανέμελη περίοδο της χρονιάς. Όμως, πολλές φορές καραδοκούν κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί να μετατρέψουν το ταξίδι σε… δυσάρεστη εμπειρία, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να τους αντιμετωπίσουμε.

Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι των διακοπών

Αχινοί. Αν τους πατήσετε, αφαιρέστε προσεκτικά τα αγκάθια από το δέρμα, το οποίο θα έχετε ήδη μαλακώσει με μαλακτικό προϊόν, και στη συνέχεια απολυμάνετε καλά.

Βράχια. Αν τραυματιστείτε, καθαρίστε την πληγή με οξυζενέ ή ιώδιο και επικαλύψτε την με αποστειρωμένη γάζα. Αν το τραύμα είναι βαθύ, ίσως χρειαστεί ράμματα ή θεραπεία με αντιβιοτικά.

Γαστρεντερίτιδα. Οφείλεται κυρίως σε ιούς ή μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα), που δημιουργούνται σε αλλοιωμένα τρόφιμα λόγω ζέστης, ή από πόσιμο νερό αγνώστου προελεύσεως ή καθαρότητας.

Έντομα. Ο μεγάλος κίνδυνος των διακοπών που χρειάζεται προσοχή. Αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, αφαιρέστε αμέσως το κεντρί με βελόνα και τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα. Χρησιμοποιήστε κορτιζονούχο αλοιφή και, αν χρειάζεται, πάρτε αντιισταμινικό χάπι. Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί, κάντε αμέσως ένεση κορτιζόνης.

Ηλιακό έγκαυμα. Προκαλείται από έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό προϊόν και εκδηλώνεται στο δέρμα με κοκκινίλα, φυσαλίδες ή έντονο κάψιμο. Tοποθετήστε αμέσως ειδική αλοιφή για εγκαύματα και επισκεφτείτε το πλησιέστερο ιατρείο.

Ηλίαση. Παρατηρείται μετά την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται κυρίως το απόγευμα με πονοκέφαλο, τάση για έμετο, ρίγη και πυρετό.

Τσούχτρες. Απομακρύνετε, με καλυμμένα χέρια, τα κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας.
Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τρίψτε το σημείο του δέρματος με άμμο, στη συνέχεια τοποθετήστε πάγο, αμμωνία, οινόπνευμα ή ειδικό στικ και αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο αλοιφή. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, απαιτείται ένεση κορτιζόνης.

Φίδια. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός του καλοκαιριού με συμπτώματα παρόμοια με το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, αλλά με εντονότατο τοπικό πόνο που προκαλείται στο μέρος του δαγκώματος. Αν σας δαγκώσει φίδι, η ανάγκη ένεσης κορτιζόνης είναι μεγάλη και πρέπει, επειγόντως, να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.

Τips
• Αν νιώσετε δυσφορία, δύσπνοια, υπόταση, βραχνάδα ή μελάνιασμα έπειτα από τσίμπημα, απευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.

• Έχετε πάντα μαζί σας το φαρμακείο των διακοπών, που πρέπει να περιλαμβάνει οξυζενέ, αντισηπτικό για πληγές, ιώδιο, βαμβάκι, γάζες και επιδέσμους, θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιισταμινική αλοιφή, εντομοαπωθητικό και ένεση κορτιζόνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος