H ψυχολογία της ακαταστασίας: Γιατί η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος μας

Τα πουλάκια κελαηδούν και ο ήλιος λάμπει. Η άνοιξη κατέφτασε και ξέρετε τι σημαίνει αυτό: γενική καθαριότητα.

Εντάξει, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να ενθουσιαζόμαστε με τον ερχομό της άνοιξης: ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, οι μέρες γίνονται πιο ηλιόλουστες… Όμως αξίζει να χαρούμε και για τη γενική καθαριότητα, ειδικά εάν αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε το στρες.

H ψυχολογία της ακαταστασίας: Γιατί η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος μας

Καλά διαβάσατε: Η καθαριότητα μπορεί να μειώσει το στρες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί ήταν εκείνοι που ένιωσαν πιεσμένοι. Και η οργάνωση μπορεί να κάνει τον χώρο όπου περνούμε τον περισσότερο χρόνο μας, ένα θετικό, υγιές περιβάλλον.
Επιπλέον, η ακαταστασία επιδρά αρνητικά στη σχέση μας με το σπίτι μας, και μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αν είστε όπως το 77% των Αμερικανών που υποφέρει από άγχος, το συμμάζεμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων. Επιπλέον, θα έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι.

Η σύνδεση μεταξύ ακαταστασίας και νοητικής κατάστασης

Φέρτε στον νου σας μία από τις ντουλάπες του σπιτιού σας. Είναι γεμάτη ρούχα που δεν φοράτε πια, αλλά λέτε στον εαυτό σας πως μια μέρα θα τα φορέσετε; Εάν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Ας συνεχίσουμε με τα συρτάρια του γραφείου, τα ντουλάπια της κουζίνας ή το γκαράζ σας. Είναι τακτοποιημένα ή ξεχειλίζουν από άχρηστα αντικείμενα που σας προκαλούν άγχος;

H ψυχολογία της ακαταστασίας: Γιατί η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος μας

Δυστυχώς, η ακαταστασία προκαλεί περισσότερα προβλήματα από το να καταλαμβάνει απλώς τον χώρο – επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας υγεία. Η υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει στρες, το οποίο, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη. Δεν νιώθουμε άνετα και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε στον χώρο όπου ζούμε. Απομυζά την ενέργειά μας και δεν συμβάλλει στην ευεξία μας.
Επιπλέον, η διαχείριση μεγάλου όγκου αντικειμένων μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους η ακαταστασία προκαλεί στρες είναι οι εξής:

σας υπενθυμίζει διαρκώς τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την καθαριότητα του σπιτιού,
• δυσκολεύεστε να εργαστείτε ή να χαλαρώσετε στον χώρο σας,
• αισθάνεστε ντροπή όταν έχετε επισκέπτες,
• χάνετε χρόνο όταν αναζητάτε κάτι μέσα σε όλο αυτό το χάος.

Σίγουρα υπάρχουν λόγοι να φυλάξετε σημαντικά για εσάς αντικείμενα, όπως κάποια από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας ή ένα μπλουζάκι που σας θυμίζει μια ευτυχισμένη στιγμή, όμως δεν γίνεται να κρατήσετε τα πάντα. Η συσσώρευση αντικειμένων κάνει κατάληψη τόσο στο σπίτι όσο και στο μυαλό μας.

H ψυχολογία της ακαταστασίας: Γιατί η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος μας

Συμβουλές για ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα

Η ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα μπορεί να φέρνει στον νου εικόνες όπως εμείς να ξεσκονίζουμε και να μας βοηθούν πουλάκια κρατώντας μικροσκοπικές σκούπες με τα ράμφη τους… Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν είναι συνήθως μεγάλη, και, δυστυχώς, δεν θα μας βοηθήσει κανένα φιλικό πλάσμα του δάσους.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμαστε. Με θετική στάση και λίγη υπομονή, μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία.
Θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο, ώστε να κάνετε ένα βήμα τη φορά. Προγραμματίστε την τακτοποίηση ενός μόνο χώρου, και, όταν τελειώσετε, προχωρήστε στον επόμενο. Ίσως βοηθήσουν το εγχείρημά σας τα ανοιχτά παράθυρα και λίγη μουσική.

Μερικές ακόμα συμβουλές:

απομακρύνετε οτιδήποτε από τον χώρο, σκουπίστε και τοποθετήστε ξανά μόνο ό,τι θέλετε να κρατήσετε,

• βάλτε μία σακούλα για τα σκουπίδια και μία άλλη για τα αντικείμενα που μπορείτε να δωρίσετε,

• στη ντουλάπα σας, γυρίστε τις κρεμάστρες ανάποδα. Όταν φοράτε κάτι, γυρίστε τις πάλι στη σωστή θέση. Έξι μήνες μετά, δείτε τι δεν φορέσατε και ίσως αποφασίσετε να τα δωρίσετε,

• ξεφορτωθείτε τα αντικείμενα που δεν θυμάστε καν πότε τα χρησιμοποιήσατε τελευταία φορά, ακόμα κι αν νομίζετε πώς θα το κάνετε στο μέλλον,

• ζητήστε από τα μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθήσουν, ειδικά στην τακτοποίηση των δικών τους χώρων,

• αντιμετωπίστε με ρεαλισμό τα αντικείμενα που θέλετε να κρατήσετε για συναισθηματικούς λόγους. Φροντίστε αυτά να είναι λιγότερα γίνεται, και μην τα κρατάτε επειδή αισθάνεστε υποχρέωση.

Καθώς καθαρίζετε το σπίτι σας, παρατηρήστε πώς αισθάνεστε σ’ έναν χώρο τακτοποιημένο. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε την ανάγκη να αγοράσετε κάτι, ανακαλέστε αυτή την αίσθηση και σιγουρευτείτε πως το έχετε πραγματικά ανάγκη.

Το να μην συσσωρεύονται περιττά αντικείμενα στο σπίτι μας απαιτεί συχνή καθαριότητα και προνοητικότητα. Και με την πανδημία της COVID-19, εξαιτίας της οποίας αναγκαστήκαμε να περάσουμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι.

Το σπίτι μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία και άνεση, προκειμένου να αποπνέει ένα αίσθημα ευεξίας. Κι εξαρτάται από εμάς αν θα το πετύχουμε.

ΠΗΓΗ: CHESTER COUNTY HOSPITAL

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος