Φάρμακο κατά του αλκοολισμού εντοπίζει τον κοιμισμένο ιό του HIV

Το φάρμακο Antabuse, γνωστό και ως δισουλφιράμη στη μορφή γενόσημου, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του AIDS.

Οι έως τώρα αντιικές θεραπείες για το AIDS ξεριζώνουν τον HIV από το αίμα. Παρόλα αυτά, ο ιός κρύβεται σε άλλα κύτταρα του ασθενούς. Εκεί παραμένει σε κατάσταση ύπνωσης και συνήθως «ξυπνάει», όταν ο ασθενής σταματά την αντιική φαρμακοθεραπεία του, με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

To Antabuse δόθηκε επί τρεις μέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίοι ήδη έπαιρναν αντιικά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιό HIV.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρον Λιούιν του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet HIV», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το “New Scientist”, δήλωσαν ότι το Antabuse δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.

Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει φάρμακα για να αφυπνίζουν τον κρυμμένο ιό, αλλά αυτά έχουν έντονες παρενέργειες. Αντίθετα, η δισουλφιράμη μπορεί να χροηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτοί να υφίστανται κάποια παρενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος