Έρευνα: Η κολονοσκόπηση παραμένει η πλέον ενδεδειγμένη πρακτική για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου

Array

Μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη της χρήσης κολονοσκόπησης για την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου (του παχέος εντέρου), έδειξε ότι δεν αποτρέπει τη θανατηφόρο νόσο τόσο αποτελεσματικά όσο είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα Ellinika Ηoaxes και ο ιστότοπος Science News, πρόκειται για διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων.

Τι ισχύει

Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης βασίζονται στην παρατήρηση πληθυσμιακών ομάδων που επέλεξαν ή όχι να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση. Ωστόσο, στην φαρμακευτική, «τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα θεωρείται ότι λαμβάνονται με τον τυχαιοποιημένο διαχωρισμό ενός πληθυσμού και παρότρυνση της μιας υποομάδας προς εφαρμογή της εξεταζόμενης πρακτικής», αναφέρουν τα Ellinika Ηoaxes.

Η μελέτη NordICC (Nordic-European Initiative on Colorectal Cancer) που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, είναι η πρώτη τέτοιου τύπου. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε ατομική τυχαιοποιημένη μελέτη υπερέχει απέναντι σε συγκεκριμένες μελέτες παρατήρησης, καθώς μπορεί να έχει κάποιους περιορισμούς. Επιπλέον, το περιοδικό δημοσίευσε και ένα συνοδευτικό άρθρο στο οποίο υπογράμμισε τους τρόπους με τους οποίους η μελέτη μπορούσε να παρερμηνευτεί, με αποτέλεσμα την υποτίμηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας της κολονοσκόπησης, αναφέρουν τα Ellinika Ηoaxes και το Science News.

Η μελέτη αναφέρει ότι «υγιή άτομα μεταξύ 55 και 64 ετών, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: στη μία προσφέρθηκε εξέταση κολονοσκόπησης, ενώ στην άλλη δεν προσφέρθηκε καμιά εξέταση».

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά δεν αφορούν μόνο όσους πραγματοποίησαν κολονοσκόπηση, αλλά μια μεγαλύτερη ομάδα, που συμπεριελάμβανε και όσους δέχτηκαν πρόσκληση για εξέταση αλλά δεν την ακολούθησαν.

Εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν υποβλήθηκαν στην εξέταση και οι δυο ιστότοποι σημειώνουν ότι «Όταν λαμβάνεται υπόψη ότι μόνο το 42% όσων προσκλήθηκαν για κολονοσκόπηση όντως ακολούθησαν την πρόσκληση, τότε η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα της πρακτικής ανέρχεται σε 31% κατά της εμφάνισης τοπικού καρκίνου και 50% κατά του αντίστοιχου θανάτου. Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης, οι συγγραφείς συνοδευτικού επεξηγηματικού άρθρου, 4 αρμόδιοι φορείς υγείας και πολυάριθμοι ειδικοί ανά τον κόσμο, συναίνεσαν ότι μεθοδολογικοί περιορισμοί της μελέτης, πιθανότατα οδήγησαν σε περαιτέρω υποτίμηση του πραγματικού οφέλους. Έτσι, η επίμαχη μελέτη δεν καταδεικνύει καμιά σαφώς μειωμένη αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες. Τέλος, οι φορείς υγείας υπογράμμισαν ότι μια συνολική ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων, καταδείκνυε ότι η κολονοσκόπηση παρέμενε η πλέον ενδεδειγμένη πρακτική για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος