Ένα «Βλέμμα Μέσα Μας» που όμως…το ακούμε

To “Βλέμμα Μέσα Μας” δημιουργήθηκε  στη Θεσσαλονίκη με στόχο να προσεγγίσει θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης με διεισδυτική και επιστημονική ματιά.

Δυο νέες γυναίκες, η Χριστίνα Μαυρομάτη υπεύθυνη επικοινωνίας και εκδηλώσεων και η ψυχολόγος Έλενα Σολταρίδου επιχειρούν, με τα podcast τους, να μας  εμπνεύσουν για να στρέψουμε το βλέμμα μέσα μας, να παρακινηθούμε, να διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Μεταδίδoυν γνώσεις και πληροφορίες έτσι ώστε να οδηγηθούμε  να επιλέξουμε την αλλαγή μας. Κάθε φορά φιλοξενούν ανθρώπους από τον χώρο της ψυχολογίας αλλά και από άλλους χώρους και επιστημονικά πεδία. Όπως τον Μπάνε Πρέλεβιτς, τον αθλητή που χάρισε πολλές όμορφες στιγμές στο φίλαθλο κοινό, και ο οποίος μίλησε για τον πρωταθλητισμό και την ψυχολογία του αθλητή, περιγράφοντας μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, αποτυχίες, ήττες, τραυματισμούς, δυσκολίες αλλά και πολλές όμορφες στιγμές, που όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «πολύ εύκολα ξεχνάμε».

Ένα «Βλέμμα Μέσα Μας» που όμως…το ακούμε

Θέματα του podcast ψυχολογίας: οι κρίσεις πανικού, ο μηχανισμός του φόβου μέσα μας,  άγχος και  ψυχοσωματικές επιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνοηθική, οι γυναικοκτονίες αλλά και θέματα διατροφής.Όλα αυτά τα θέματα μέσα από ένα  βλέμμα, που υπάρχει με τον άλλο, μέσα από ένα βλέμμα που μπορούμε και οργανώνουμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μέσα στον τόσο περίπλοκο κόσμο μας.

Η Χριστίνα Μαυρομάτη και η Έλενα Σολταρίδου μίλησαν στο ertnews.gr για το «Βλέμμα Μέσα Μας» που… το ακούμε.

Ένα «Βλέμμα Μέσα Μας» που όμως…το ακούμε
Η Χριστίνα Μαυρομάτη και η Έλενα Σολταρίδου με την κλινική ψυχολόγο Χαρά Βλαχοδήμου.

Συνέντευξη στην Έφη Ζέρβα

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του podcast ψυχολογίας;

Η καραντίνα και ο Covid ήταν μόνο η αφορμή…Η ιδέα αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες εγκλεισμού και στέρησης της δημιουργικότητας μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε ένα podcast ψυχολογίας. Η βασική σκέψη ήταν να γίνουμε κίνητρο για αλλαγή και εξέλιξη αλλά και να εντάξουμε και άλλα επιστημονικά πεδία προσεγγίζοντας πάντα το ψυχολογικό κομμάτι τους ανάλογα με τη θεματολογία. Μιλήσαμε, ενθουσιαστήκαμε και έτσι οδηγηθήκαμε στο να το κάνουμε πράξη.

Κάθε φορά συζητάμε οι δυο μας θέματα ψυχολογίας και ανά διαστήματα φιλοξενούμε έναν καλεσμένο επιστήμονα από το χώρο της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής αλλά και από διάφορους επιστημονικούς χώρους και κλάδους ώστε να προσεγγίζουμε την ψυχολογική διάσταση και τα ειδικά ζητήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει έναν Digital Futurist που μας βοήθησε να κατανοήσουμε πώς θα λειτουργούν η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι επιχειρήσεις στο μέλλον απαντώντας μας σε ερωτήματα που ορίζουν την ανθρωπότητα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Επίσης, έναν κλινικό διατροφολόγο που μας αναλύει το ψυχολογικό υπόβαθρο της νόσου του διαβήτη, έναν αθλητή, ο οποίος μας μίλησε για τον πρωταθλητισμό και την ψυχολογία  Η συνέχεια επιφυλάσσει πολλές πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες καθώς και εκλεκτούς καλεσμένους.

Ένα «Βλέμμα Μέσα Μας» που όμως…το ακούμε

Ποιές ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε;

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση της δημιουργίας, όλα ήταν αρκετά εύκολα.Ο κόσμος αναζητεί πλέον τρόπους να βοηθηθεί και αυτό είναι εξαιρετικό.
Επίσης είναι τόσο σημαντικό να έχεις το ίδιο όραμα σε ότι κάνεις με τους συνεργάτες σου .
Οι μόνες δυσκολίες ήταν τα τεχνικά κομμάτια της παραγωγής του podcast, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια ευκαιρία για νέα πράγματα και απόκτηση καινούριων δεξιοτήτων. Όλη αυτή η νέα γνώση αποτελεί εξέλιξη και μόνο νέους ορίζοντες μπορεί να ανοίξει .

Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό;

Η δημιουργία του podcast, από τα λεγόμενα των ακροατών, έχει αρχίσει να έχει μεγάλη ανταπόκριση μέρα με τη μέρα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς. Ο διαδραστικός χαρακτήρας των επεισοδίων είναι ένα ευχάριστο σχόλιο. Όπως και το γεγονός ότι οι άνθρωποι δίνουν απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν και οδηγούνται στο να καταλάβουν το μηχανισμό που υπάρχει πίσω από κάποιο ζήτημα.

Στα επεισόδια εστιάζουμε όχι μόνο στη θεωρητική προσέγγιση ενός θέματος, αλλά και σε πρακτικές τεχνικές διαχείρισης. Αρκετοί επίσης βρίσκουν την ακρόαση ως αφορμή να ασχοληθούν προσωπικά  με ό,τι τους προβληματίζει.Το δεδομένο αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και ενισχύει τη δημιουργικότητα μας.

Επίσης, από τα στατιστικά των ακροάσεων έχουμε καταγράψει ότι μας ακούνε σε 17 Ευρωπαϊκές Χώρες, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στη Βραζιλία, στις Φιλιππίνες, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Κολομβία.

Ένα «Βλέμμα Μέσα Μας» που όμως…το ακούμε

Πώς επιλέγετε τα θέματά σας;

Η βασική επιλογή της θεματολογίας γίνεται με βάση την καθημερινότητα, την επικαιρότητα αλλά και την αίσθηση που έχουμε ότι το θέμα απασχολεί τον άνθρωπο.Επίσης από δημιουργικές ιδέες που έχουμε και τις τοποθετούμε προς συζήτηση προκειμένου να προσεγγίσουμε ιδιαίτερες πτυχές ενός θέματος σύμφωνα πάντα και με τον εκάστοτε καλεσμένο από τα διάφορα επιστημονικά πεδία που προσεγγίζουμε.Πολλές φορές αφορμή για την ιδιαιτερότητα του θέματος αποτελεί και το ίδιο το πρόσωπο του καλεσμένου.
Ο άνθρωπος και η προσωπικότητα του κάθε ενός αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ιδιαίτερων σκέψεων και ιδεών προς υλοποίηση. Έμπνευση όμως για εμάς είναι ο κόσμος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος