Εγκαινιάσθηκε στην Ιταλία το μεγαλύτερο πείραμα ανίχνευσης της σκοτεινής ύλης

Εγκαινιάσθηκε στην κεντρική Ιταλία ο μεγαλύτερος και πιο ευαίσθητος ανιχνευτής για τον εντοπισμό της σκοτεινής ύλης. Σύμφωνα με μια από τις πιο διαδεδομένες επιστημονικές θεωρίες, είναι πιθανό, η σκοτεινή ύλη – που αποτελεί περίπου το 85% της ύλης του σύμπαντος – να αποτελείται από τα λεγόμενα «ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια με μάζα».

Αυτή ακριβώς η θεωρία χρειάζεται να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά, κάτι που επιχειρείται με το συγκεκριμένο ανιχνευτή. Αν πετύχει, το πείραμα ΧΕΝΟΝ1Τ, που διεξάγεται σε βάθος 1.400 μέτρων στο Εθνικό Εργαστήριο κάτω από το όρος Γκραν Σάσο, σίγουρα θα φέρει στο φως εντυπωσιακά συμπεράσματα. Αν όχι, κάποιοι από τους επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σε σχέση με τα αλληλεπιδρώντα σωματίδια της σκοτεινής ύλης. Τα σωματίδια αυτά προβλέπονται από την θεωρία της υπερσυμμετρίας, την κυριότερη -αλλά αναπόδεικτη προς το παρόν- πρόταση για να συμπληρωθεί το «Κυρίαρχο Πρότυπο» της σωματιδιακής Φυσικής. Κατά συνέπεια, μια αποτυχία για τη σκοτεινή ύλη θα αποτελεί αποτυχία και για την υπερσυμμετρία εν γένει.

Η προσπάθεια εντοπισμού αυτών των υποθετικών υπερσυμμετρικών σωματιδίων της σκοτεινής ύλης γίνεται επίσης στο CERN, καθώς και σε δύο υπόγεια ορυχεία στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ (πείραμα LUX – το πιο ευαίσθητο πείραμα μέχρι σήμερα) και στη Μινεσότα (πείραμα CoGeNT).

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια πειράματα σε εξέλιξη, όπως τα CRESST-II και DAMA/LIBRA επίσης κάτω από το Γκραν Σάσο, το XMASS-I σε ορυχείο της Ιαπωνίας και το PICO-60 σε ορυχείο του Καναδά.

Η σκοτεινή ύλη ούτε εκπέμπει, ούτε απορροφά το φως, γι’ αυτό λέγεται και «σκοτεινή». Όμως ασκεί βαρυτικές επιδράσεις στα άστρα και στους γαλαξίες, πράγμα που την καθιστά έτσι έμμεσα αντιληπτή. Το ζητούμενο είναι πλέον να παρατηρηθεί και άμεσα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “Nature”, ο ανιχνευτής ΧΕΝΟΝ1Τ αναμένεται να συλλέξει δεδομένα τον Μάρτιο του 2016. Οι 125 ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας ΧΕΝΟΝ θα παρακολουθούν 3,5 τόνους υγρού ξένον, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα παρατηρήσουν την ασθενή αλληλεπίδραση του υγρού με τα προερχόμενα από το διάστημα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, τα οποία αναμένεται να αφήσουν ένα αμυδρό φωτεινό ίχνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος