Δωρεάν “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”.  

Ειδικότερα, στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, γιατροί του Ιδρύματος θα βρίσκονται στην αίθουσα του μετρό, στο Σύνταγμα, και θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Δωρεάν “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.  σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η παροχή συμβουλών, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και, σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, ο προσδιορισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου από γιατρούς, συνεργάτες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων που ορίζονται από σχετικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι γιατροί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας τονίζουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητος όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον βιομηχανικά αναπτυγμένο κόσμο. Στη χώρα μας ευθύνονται για το 50% των θανάτων, συνολικά. “H εξασφάλιση που παρέχουν οι σημερινές ιατρικές γνώσεις και η σύγχρονη τεχνολογία, για την αποκατάσταση μιας θιγείσης υγείας, μάς εμποδίζει συχνά να βλέπουμε την αιχμή του δόρατος με το οποίο δίνουμε ουσιαστικά τη μάχη της υγείας που δεν είναι άλλη από την πρόληψη”.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προλάβουμε, να  αντιμετωπίσουμε αλλά και να επουλώσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οδηγίες που δίνουν είναι:

  • Σωστή διατροφή
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Λιγότερο άγχος
  • Διακόπτοντας το κάπνισμα
  • Eπισκεπτόμενοι τον καρδιολόγο
  • Παρακολουθώντας  τις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σακχάρου στο αίμα

 

Άλλωστε, για τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη της άσκησης, που μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μίλησε στο ert.gr η καρδιολόγος και διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου, Γενοβέφα Κολοβού, με αφορμή τον ήπιο περίπατο στην Αθήνα, που διοργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

«Καθημερινά ή το λιγότερο τέσσερις φορές την εβδομάδα περπάτημα 20 λεπτά αρκεί για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  Άλλωστε, το περπάτηµα είναι η απλούστερη µορφή άσκησης που εκτιµάται ξανά από εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο. Επιστήµονες, γυµναστές, γιατροί υπενθυµίζουν συνεχώς ότι το περπάτηµα είναι η πιο “αγνή” µορφή άσκησης, µε δεκάδες πλεονεκτήµατα για την υγεία και την ψυχολογία µας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σήμερα, με τη χρήση του αυτοκινήτου ή των μέσων μαζικής μετακίνησης, την αυξημένη κατανάλωση έτοιμων φαγητών, σημειώνεται συνεχής αύξηση του σωματικού βάρους στον γενικό πληθυσμό.

“Αυτός είναι ο λόγος που η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να συστήνεται, να συνταγογραφείται σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για κάποιο σχετικό πρόβλημα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος