Αναμένεται να μειωθούν φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Έστω μια μικρή μείωση, κατά 0,6%, σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βασικού «αερίου του θερμοκηπίου». Η μείωση θα πραγματοποιηθεί παρά την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2015, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος ‘Ανθρακα (Global Carbon Project-GCP), η οποία προβλέπει για πρώτη φορά το αντίθετο αποτέλεσμα από την ανοδική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (μέση ετήσια αύξηση 2,4%).

Το 2004 είχε ήδη γίνει ορατή η πτωτική τάση, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου είχαν αυξηθεί μόνο κατά 0,6%. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει μείωση εκπομπών, χωρίς να υπάρχει ύφεση στη διεθνή οικονομία (το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% το 2015). Οι εκπομπές διοξειδίου το 2015 εκτιμώνται σε 35,7 γιγατόνους, έναντι 35,9 γιγατόνων το 2014.

Η μειωμένη φέτος, κατά περίπου 4%, κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα, η οποία εμφανίζει οικονομική επιβράδυνση λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της μεγάλης ρύπανσής, αποτελεί αιτία για την αναμενόμενη πτώση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα παρέμεινε και εφέτος η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου (9,7 δισεκατομμύρια τόνοι ή 27% του συνόλου) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (5,6 δισ. ή 15%), την ΕΕ (3,4 δισ. ή 10%) και την Ινδία (2,6 δισ. ή 7%).

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών του GCP, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κορίν Λε Γκερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και τον καθηγητή Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν και τις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά “Earth System Science Data” και “Nature Climate Change”, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διαχρονικά σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέση ετήσια μείωση 2,4% κατά την τελευταία δεκαετία).

Η νέα έρευνα φέρνει από τη μια αισιοδοξία, κάνοντας ορισμένους να πιστεύουν πως έφτασε επιτέλους η στιγμή για μια πιο «πράσινη» οικονομία. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι παροδική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος