Ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν σαρκοφάγο φυτό με ένα smartphone

Ερευνητές στη Σιγκαπούρη βρήκαν τρόπο να ελέγξουν το σαρκοφάγο φυτό διωναία (Venus Flytrap) χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα ενός smartphone, μια καινοτομία που ελπίζουν ότι θα έχει μια σειρά χρήσεων από τη ρομποτική έως τη χρήση των φυτών ως περιβαλλοντικούς αισθητήρες.

Στο πείραμα, ένα σήμα από το smartphone στέλνεται σε μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που έχουν προσαρμοστεί στο φυτό, αναγκάζοντάς το να κλείσει την παγίδα του, όπως θα έκανε αν βρισκόταν κάποιο έντομο μέσα σε αυτήν.

«Τα φυτά είναι σαν τους ανθρώπους, παράγουν ηλεκτρικά σήματα λόπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα από την καρδιά μας», δήλωσε η Luo Yifei, ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU).

«Αναπτύξαμε μια μη επεμβατική τεχνολογία για την ανίχνευση αυτών των ηλεκτρικών σημάτων από την επιφάνεια των φυτών χωρίς να τα καταστρέψουμε», είπε η Luo.

Οι επιστήμονες αποσύνδεσαν το τμήμα της παγίδας του φυτού και το προσάρμοσαν σε ένα ρομποτικό βραχίονα, ώστε να μπορεί, όταν του δοθεί ένα σήμα, να πιάσει κάτι λεπτό και ελαφρύ όπως ένα κομμάτι καλωδίου.

Ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν σαρκοφάγο φυτό με ένα smartphone
Έλέγχος σαρκοφάγου φυτού με χρήση smartphone.

Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μαλακό ρομπότ», λένε οι επιστήμονες, ικανό να σηκώσει εύθραυστα υλικά τα οποία μπορεί να καταστρέφονταν από τα παραδοσιακά ρομπότ.

Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και φυτών δεν είναι απαραίτητα μονόπλευρη.

Η ερευνητική ομάδα του NTU ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό σημάτων από φυτά σχετικά με ανωμαλίες ή πιθανές ασθένειες πριν ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματα.

«Εξετάζουμε τη χρήση φυτών ως ζωντανούς αισθητήρες για να παρακολουθούμε την περιβαλλοντική ρύπανση όπως το καυσαέρια, τοξικά αέρια ή ρύπανση του νερού», δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία τόνισε ότι πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο πριν να χρησιμοποιηθεί ευρέως αυτή η τεχνολογία.

 

ΠΗΓΗ: WeForum

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος