Έρευνα: Υψηλότερος ο κίνδυνος διάσεισης για τις ποδοσφαιρίστριες

Οι ποδοσφαιρίστριες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν διάσειση από τους άντρες ομολόγους τους, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 80.000 έφηβους παίκτες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 43.000 αγόρια και 39.000 κορίτσια από διάφορα λύκεια του Μίσιγκαν για τρία χρόνια. Από τα στοιχεία που προέκυψαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα διάσεισης (1,88) από τα αγόρια, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο «JAMA Network Open1».

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ήδη ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι ήταν πιο συχνοί και απαιτούσαν μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης στις αθλήτριες. Ωστόσο, τους έλειπαν συγκεκριμένα δεδομένα, λέει στο «Nature» ο νευροπαθολόγος Γουίλι Στιούαρτ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στη Σκωτία ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η Αθλητική Ένωση Λυκείων του Μίσιγκαν συνέλεξε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με αθλητικούς τραυματισμούς και έτσι οι επιστήμονες είχαν την δυνατότητα να διερευνήσουν εάν οι αθλήτριες διατρέχουν πραγματικά υψηλότερο κίνδυνο διάσεισης από τους άντρες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι παίκτες είχαν τραυματιστεί επίσης διέφερε. Τις περισσότερες φορές τα αγόρια είχαν υποστεί διάσειση μετά τη σύγκρουση τους με άλλο παίκτη. Τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό πάθουν διάσειση μετά από σύγκρουση με άλλο αντικείμενο, όπως η μπάλα ή ένα από τα τέρματα. Τα αγόρια είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να απομακρυνθούν από το παιχνίδι αμέσως μετά από ύποπτο τραυματισμό στο κεφάλι από ό,τι τα κορίτσια.

Έρευνα: Υψηλότερος ο κίνδυνος διάσεισης για τις ποδοσφαιρίστριες

Ο διαφορετικός μηχανισμός των τραυματισμών στο κεφάλι στα κορίτσια είναι ένα σημαντικό εύρημα, λέει ο Στιούαρτ. «Μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κορίτσια που είχαν πάθει διάσειση δεν έπαιζαν τόσο συχνά», προσθέτει.

Οι τρέχοντες μέθοδοι διαχείρισης διάσεισης – από το πώς εντοπίζονται οι πιθανοί τραυματισμοί στο κεφάλι έως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αθλητές και πόσο γρήγορα επιστρέφουν στο παιχνίδι – έχουν σχεδιαστεί σχεδόν αποκλειστικά από και για άνδρες αθλητές, εξηγεί ο επιστήμονας. Για αυτό ίσως χρειαστεί να υιοθετηθούν νέες προσεγγίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα.

Η Λίζ Ουίλιαμς ερευνήτρια βιομηχανικής με ειδικότητα στους τραυματισμούς στο κεφάλι στο Πανεπιστήμιο Swansea του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποίησε μια μεγάλη διεθνή μελέτη στην οποία συμμετείχαν παίκτριες του ράγκμπι και τις εμπειρίες τους από τραυματισμούς το 2020. Τα ευρήματα του Στιούαρτ δεν την εκπλήσσουν. «Όλοι βρίσκουμε το ίδιο πράγμα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εγκεφαλικό τραυματισμό από ότι οι άντρες», λέει, «και η επίπτωση είναι πιθανώς μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου, από ό, τι αναφέρεται».

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος