Έρευνα: Τα πουλιά γεννούν νωρίτερα τα αυγά τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Οι λάτρεις της συλλογής αυγών στα τέλη της δεκαετίας του 1880 γνώριζαν ότι το χόμπι τους ήταν ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του φυσικού κόσμου, αλλά μάλλον δεν φαντάζονταν ότι η έρευνά τους θα βοηθούσε τους επιστήμονες περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα να κατανοήσουν πώς τα πουλιά επηρεάζονται από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη και μια βικτοριανή συλλογή δειγμάτων αυγών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετά είδη πουλιών στην περιοχή του Σικάγο φτιάχνουν τις φωλιές τους και γεννούν τα αυγά τους σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Animal Ecology».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για αυτό ευθύνεται η κλιματική κρίση. Από τα 72 είδη που μελέτησαν, το ένα τρίτο φτιάχνει τις φωλιές του όλο και νωρίτερα, διαπίστωσε η ομάδα. Τα πουλιά που έφτιαξαν τις φωλιές τους νωρίτερα, γέννησαν τα αυγά τους κατά μέσο όρο περίπου 25 ημέρες νωρίτερα.

Η ομάδα μελέτησε συλλογές αυγών από το Μουσείο Field στο Σικάγο, το Western Foundation of Vertebrate Zoology και την Ακαδημία Επιστημών του Σικάγο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την άνοδο της θερμοκρασίας για να εξηγήσουν την αλλαγή στη συμπεριφορά των πουλιών. Τα περισσότερα από τα πουλιά που μελέτησαν τρέφονται με έντομα τα οποία με τη σειρά τους τρέφονται με φυτά, οπότε όλο το οικοσύστημα συνδέεται, δήλωσε ο Τζον Μπέιτς, έφορος πτηνών στο Μουσείο Field και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνάδουν με τα μοτίβα στις κοινότητες εντόμων και φυτών.

«Αυτές οι πιέσεις δεν έχουν καταδικάσει τίποτα σε εξαφάνιση, αλλά σίγουρα αλλάζουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι οργανισμοί», πρόσθεσε ο Μπέιτς. «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές προεκτάσεις και ενδεχομένως να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στους ανθρώπους».

Από τις δύο συλλογές αυγών που αναλύθηκαν, η πρώτη περιλάμβανε δεδομένα από το 1880 έως το 1920. Το δεύτερο σύνολο κάλυπτε την περίοδο από το 1990 έως το 2015. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα μεγάλο κενό πληροφοριών εξαιτίας της μείωσης του ενδιαφέροντος για το χόμπι της συλλογής αυγών μετά το 1920.

Ο Μέισον Φιντίνο, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης και ποσοτικός οικολόγος στον ζωολογικό κήπο Lincoln Park του Σικάγο, ανέπτυξε ένα μοντέλο για να ενσωματώσει την κατά προσέγγιση αλλαγή του χρόνου φωλεοποίησης από το 1920 έως το 1990 και συνέκρινε τα αποτελέσματα με τις αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

«Αυτό που νομίζω ότι το μοντέλο μπορεί να υποδηλώνει, είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα πουλιά, ακόμη και σε κάτι όπως η μετατόπιση των ημερομηνιών φωλεοποίησης», εξήγησε ο Μπέιτς. «Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί».

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα αποδημητικά πουλιά της Βόρειας Αμερικής φαίνεται να συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα πουλιά που έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, δεν συρρικνώνονται τόσο πολύ όσο τα πουλιά με μικρότερο εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος