Έρευνα: Τα πεπτικά προβλήματα πιθανώς αποτελούν πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον

Ωστόσο δεν κινδυνεύουν με Πάρκινσον όλοι όσοι έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσκολία κατάποσης και το ευερέθιστο έντερο, μπορεί να αποτελούν πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το Αλτσχάιμερ, τα ανευρύσματα του εγκεφάλου και τα εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία του εντέρου. Ωστόσο, μέχρι τώρα, είχαν γίνει λίγες έρευνες για τη σχέση της νόσου με συγκεκριμένες διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους εμφανίζονται τα προβλήματα του εντέρου θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, λένε οι ερευνητές, καθώς ο εντοπισμός της νόσου πριν εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα και υπάρξει σημαντική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων- μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Βέλγιο συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία 24.000 ατόμων με Πάρκινσον, 19.000 ασθενών με Αλτσχάιμερ και 24.000 ατόμων με εγκεφαλοαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς με Πάρκινσον αντιστοιχίστηκαν με τους ασθενείς των άλλων ομάδων ώστε να συγκριθεί η συχνότητα των γαστρεντερικών παθήσεων κατά τα έξι έτη πριν από τη διάγνωση.

Η απάντηση ήταν θετική και στα δύο ερωτήματα, σύμφωνα με δεδομένα 5 ετών. Συγκεκριμένα, τέσσερις παθήσεις του εντέρου – δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην κατάποση, γαστροπάρεση (μια διαταραχή στην οποία η κινητικότητα του στομάχου επιβραδύνεται ή δεν λειτουργεί καθόλου) και ευερέθιστο έντερο – συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας, ωστόσο, φάνηκε να έχει προστατευτικό ρόλο, κάτι που έχουν αναγνωρίσει και άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν.

Ωστόσο δεν κινδυνεύουν με Πάρκινσον όλοι όσοι έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, τονίζουν οι ερευνητές, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του εγκεφάλου.

Άξονας εντέρου- εγκέφαλου

Ο γαστρεντερικός σωλήνας διαθέτει εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό οι θεραπείες που βοηθούν το ένα σύστημα να βοηθήσουν και το άλλο ή ότι μια ασθένεια επηρεάζει και την άλλη.

«Παραμένει πιθανό ότι τόσο οι γαστρεντερικές παθήσεις όσο και η νόσος του Πάρκινσον συνδέονται ανεξάρτητα με έναν άγνωστο ακόμη τρίτο παράγοντα κινδύνου. Η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδώσει αιτιότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα συμπεράσματα μπορεί να έχουν κλινική σημασία και σίγουρα θα πρέπει να ωθήσουν σε πρόσθετες μελέτες», δήλωσε η Κιμ Μπάρετ, καθηγήτρια Φυσιολογίας και Βιολογίας Μεμβρανών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις),

Ο δρ Τιμ Μπάρτελς, από το UK Dementia Research Institute στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα μελέτη τεκμηριώνει ότι το έντερο μπορεί να αποτελέσει «πρωταρχικό στόχο» για την αναζήτηση βιοδεικτών της νόσου του Πάρκινσον – μετρήσιμες φυσικές αλλαγές που μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η δυνατότητα πρόβλεψης της νόσου πριν την εμφάνισή της θα ήταν «εξαιρετικά πολύτιμη για την έγκαιρη, και επομένως πιο αποτελεσματική, θεραπεία και τη στόχευση των φαρμάκων».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Gut».

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος