Έρευνα: Τα μοριακά τεστ για κορονοϊό είναι πιο πιθανό να βγουν θετικά αν γίνουν λίγο μετά το μεσημέρι

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, τα μοριακά τεστ PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού -τα οποία βασίζονται σε ρινοφαρυγγικά δείγματα- μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετική ακρίβεια ως προς το αποτέλεσμά τους, ανάλογα με την ώρα που γίνονται.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Candace McNaughton, του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο ιατρικό περιοδικό medRxiv. Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί ανέλυσαν τα αποτελέσματα 31.094 μοριακών τεστ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα. Από αυτά, τα 2.438 βγήκαν θετικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων, βάσει της ώρας που πραγματοποιήθηκε κάθε εξέταση, ένα τεστ έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει θετικό γύρω στις 2:00 μ.μ. Το ποσοστό των θετικών τεστ λίγο μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα είναι σχεδόν διπλάσιο συγκριτικά με το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρείται σε άλλες ώρες της μέρας.

Όπως ανέφερε η McNaughton, η έρευνα «καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο μολυσματικοί ορισμένες ώρες της μέρας, πράγμα το οποίο εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο τα τεστ για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού ενδέχεται να είναι λιγότερο ακριβή, όταν τα δείγματα συλλέγονται αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί».

«Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν,  οι γιατροί και οι ομάδες δημόσιας υγείας θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των ωρών που κορυφώνεται η μολυσματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης. Αυτό -κατά τους ειδικούς- μπορεί να σημαίνει ότι είναι αναγκαία η αύξηση των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορονοϊό, με έμφαση στη χρήση μάσκας μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, καθώς και στην ενθάρρυνση των αγορών στα καταστήματα νωρίς το πρωί (για όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες).

Επιπλέον, «Ίσως είναι ωφέλιμο να επαναλαμβάνεται ένα τεστ όταν το αποτέλεσμά του είναι αρνητικό και έχει γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι άνθρωποι είναι λιγότερο μολυσματικοί», σημείωσε η McNaughton.


Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος