Έρευνα: Ποια είναι η χημική ουσία που διαταράσσει τις ορμόνες και ανιχνεύεται στο 90% των Ευρωπαίων;

Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπιμπερό μέχρι που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη πριν από μια δεκαετία.

Η δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων και έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τις ορμόνες, ανιχνεύεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων, αποτελώντας δυνητικό κίνδυνο για την υγεία, δήλωσε την Πέμπτη (14/09) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

«Μια πρόσφατη ερευνητική πρωτοβουλία του προγράμματος Horizon 2020 ανίχνευσε χημικές ουσίες στο σώμα των ανθρώπων στην Ευρώπη και εντόπισε BPA στα ούρα του 92% των ενήλικων συμμετεχόντων από 11 ευρωπαϊκές χώρες», έγραψε ο οργανισμός στην έκθεσή του.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα την Κοπεγχάγη ανέφερε ότι το ποσοστό των ενηλίκων που υπερέβαιναν τα συνιστώμενα ανώτατα επίπεδα κυμαινόταν από 71% έως 100% στις 11 χώρες που μελετήθηκαν, σύμφωνα με τα όρια ασφαλούς έκθεσης που έθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο όριο που έθεσε η EFSA είναι 20.000 φορές χαμηλότερο από το προηγούμενο και περιορίζεται στα 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά ημέρα.

Η δισφαινόλη Α, που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπιμπερό μέχρι που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη πριν από μια δεκαετία, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες πλαστικές συσκευασίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται δυνητικά σε αυτήν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με ορμονικές διαταραχές, καρκίνο του μαστού και υπογονιμότητα. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως την BPA. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τη χρήση της και έχουν δεσμευθεί πως θα την μειώσουν περαιτέρω.

Έρευνα: Ποια είναι η χημική ουσία που διαταράσσει τις ορμόνες και ανιχνεύεται στο 90% των Ευρωπαίων;
(HBM4EU)

Ωστόσο, ορισμένες κρατικές υπηρεσίες διαφωνούν με τα νέα όρια ασφαλούς έκθεσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), για παράδειγμα, έχει αμφισβητήσει τα νέα συνιστώμενα όρια της EFSA υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός βιάστηκε «δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση σε μελέτη σε ζώα ή ανθρώπους».

Παρόλα αυτά, ο ΕΟΦ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανθρώπων στην BPA «υπερβαίνει κατά πολύ τα αποδεκτά όρια ασφάλειας για την υγεία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα ερευνητικά δεδομένα. Αυτό αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων».

Τα επίπεδα της δισφαινόλης Α, S και F μετρήθηκαν στα ούρα 2.756 ατόμων στις 11 χώρες μεταξύ 2014 και 2020. Οι χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Τα ελάχιστα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ελβετία, όπου μόνο το 71% των ατόμων που μελετήθηκαν υπερέβαινε τα νέα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα. Ωστόσο στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία το 100% των ατόμων τα υπερέβαινε.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος