Έρευνα: Οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19 αντιμετωπίζουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της νόσου

Πολλές επιστημονικές ομάδες ερευνητών σε όλον τον κόσμο έχουν κατά το παρελθόν αναφέρει ότι τα παχύσαρκα άτομα που προσβάλλονται από τον νέο κοροναϊκό αντιμετωπίζουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ, οι ιδιαίτερα παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19, σε σύγκριση με όσους έχουν κανονικό βάρος.

Στο πλαίσιο της μεγάλης νέας έρευνας, αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 150.000 ασθενείς Covid-19 σε 238 νοσοκομεία της Αμερικής. Από τους ασθενείς οι περιπτώσεις των οποίων μελετήθηκαν, το 28% ήταν υπέρβαροι και το 51% παχύσαρκοι. Οι παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30-34 είχαν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και 8% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους ασθενείς κανονικού βάρους. Οι ιδιαιτέρως παχύσαρκοι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 -με δείκτη μάζας σώματος άνω του 45- είχαν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και 61% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC, «τα ευρήματα της μελέτης είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 μεταξύ όσων έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό». Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους και ο κορονοϊός επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση, ιδιαίτερα στους πνεύμονες και στην καρδιά τους.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί κάποιος να εντοπίσει τις σοβαρές κλινικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος και υποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη εντατικής αντιμετώπισης της νόσου Covid-19, ειδικά σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, Lyudmyla Kompaniyets.

Ωστόσο και οι ασθενείς με κορονοϊό που έχουν βάρος μικρότερο του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5) αντιμετωπίζουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο μετά από λοίμωξη Covid-19. Όπως φανερώνουν βέβαια τα ερευνητικά στοιχεία, οι τελευταίοι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας σοβαρής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει ο SARS-CoV-2.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The New York Times

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος