Έρευνα: Οι πλαστικές συσκευασίες παιδικών τροφών απελευθερώνουν χιλιάδες μικροσωματίδια πλαστικού όταν θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μολύνουν το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.

Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων, μηχανικών και περιβαλλοντολόγων του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν διαπίστωσε ότι οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για τις παιδικές τροφές απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικροπλαστικών σωματιδίων όταν θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μολύνουν το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού: στον αέρα, στο έδαφος, στο ανθρώπινο αίμα και στο μητρικό γάλα. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολλές παιδικές τροφές συσκευάζονται πλέον σε μικρά πλαστικά σακουλάκια που μπορούν εύκολα να θερμανθούν σε φούρνο μικροκυμάτων.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει στο πλαστικό όταν θερμαίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Αρχικά, αφαίρεσΝ το περιεχόμενο και έπλυνν τις συσκευασίες. Στη συνέχεια γέμισαν μερικές από αυτές με απιονισμένο νερό για να προσομοιώσουν τα υδατικά τρόφιμα και άλλες με οξικό οξύ για τα όξινα τρόφιμα. Αφού τοποθέτησαν τις πλαστικές συσκευασίες στον φούρνο μικροκυμάτων και τις θέρμαναν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τις εξέτασαν για να διαπιστώσουν πόσα σωματίδια πλαστικού είχαν εισέλθει στο προσομοιωμένο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποσότητες μικροπλαστικών διέφεραν δραματικά, αλλά όλα τα δείγματα περιείχαν υψηλές ποσότητες πλαστικών σωματιδίων. Μια συσκευασία, για παράδειγμα, που προσομοίαζε τρόφιμα τα οποία είχαν διατηρηθεί στο ψυγείο για έξι μήνες, απελευθέρωσε περίπου 580.000 κομμάτια μικροπλαστικών, με μέγεθος από 1 έως 14 μικρόμετρα. Η ίδια συσκευασία στη συνέχεια απελευθέρωσε άλλα 4 εκατομμύρια σωματίδια όταν θερμάνθηκε σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Science & Technology».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος