Έρευνα: Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αύξηση βάρους και ευαισθησία στο κρύο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα άνοιας που μπορούν να αντιστραφούν με θεραπεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chien-Hsiang Weng, του Πανεπιστημίου Brown στην Αμερική.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 7.843 ανθρώπους που διαγνώστηκαν πρόσφατα με άνοια στην Ταϊβάν και τους συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων χωρίς άνοια. Συνολικά, 102 άτομα είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 είχαν υπερθυρεοειδισμό. Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας.

Από τα άτομα με άνοια, τα 68 (0,9%) είχαν υποθυρεοειδισμό, σε σύγκριση με 34 (0,4%) άτομα χωρίς άνοια. Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας – όπως το φύλο, η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από τα άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν προβλήματα θυρεοειδούς.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν έπαιρναν φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα του θυρεοειδούς ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια και για την ανάγκη θεραπειών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη μη αναστρέψιμη γνωστική εξασθένηση».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Neurology».

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος