Έρευνα: Ο εμβολιασμός περιορίζει τα συμπτώματα της long Covid

Μορφές μακροχρόνιας Covid-19 (long covid) εντοπίζονται κυρίως σε μη εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την Τρίτη, που κάνει αναφορά σε 15 εξειδικευμένες μελέτες, σύμφωνα με το Reuters.

Το UKHSA δήλωσε ότι τα άτομα στα οποία χορηγήθηκαν εμβόλια δύο δόσεων, όπως τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna ή μία δόση όπως το J&J, διέτρεχαν περίπου 50% κίνδυνο να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα Covid, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

«Αυτές οι μελέτες συμπληρώνουν τα πιθανά οφέλη του πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19», δήλωσε η Mary Ramsay, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση μόλυνσης και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου», δήλωσε.

Σύμφωνα με το UKHSA, περίπου το 2% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε «long Covid» συμπτώματα, με τα πιο κοινά να είναι κόπωση, δύσπνοια, πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Τρεις από τις τέσσερις μελέτες που συνέκριναν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 πριν και μετά τον εμβολιασμό, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν βελτίωση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid-19 μετά τον εμβολιασμό, ήταν υψηλότερος από εκείνους που ανέφεραν επιδείνωση.

Τρεις άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 βελτιώθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν ανεμβολίαστοι.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος