Έρευνα – Κορονοϊός: Οι ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους ασθενείς Covid-19 δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας GCS-NeuroCOVID (Global Consortium Study of Neurological Dysfunction in Covid-19), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open“, ανέλυσαν στοιχεία για 3.744 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών.

Διαπιστώθηκε ότι το 82% ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είχαν πονοκεφάλους και οι τρεις στους δέκα απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Μεταξύ των κλινικά διαγνωσμένων συμπτωμάτων, συχνότερα ήσαν η οξεία εγκεφαλοπάθεια (σχεδόν στο 50% των ασθενών), το κώμα (17%) και τα εγκεφαλικά (6%). Οι ασθενείς με οξεία εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, σύγχυση, παραλήρημα ή υπερδιέγερση.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κορονοϊού να προσβάλει άμεσα τον εγκέφαλο και να προκαλεί μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, τέτοια περιστατικά είναι τελικά πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1% των νοσηλευομένων ασθενών Covid-19.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση οποιουδήποτε είδους (χρόνιες ημικρανίες, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.) εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όταν αναρρώνουν, έχουν πιο αβέβαιη έκβαση της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος