Έρευνα-Κορονοϊός: Ένα μελλοντικό στέλεχος θα μπορούσε να είναι εξίσου θανατηφόρο με τον ιό MERS

Μια ενδεχόμενη καταστροφική νέα μετάλλαξη της Covid-19, θα μπορούσε να σκοτώσει έως και έναν στους τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με τους κορυφαίους επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε χθες η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE), ένα μελλοντικό στέλεχος θα μπορούσε να είναι εξίσου θανατηφόρο με τον ιό MERS – ο οποίος έχει ποσοστό θνησιμότητας 35%.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων είπε ότι η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού είναι μεγαλύτερη όταν είναι πιο διαδεδομένος – όπως συμβαίνει σήμερα στη Βρετανία – και ότι τα υψηλά επίπεδα ανοσίας της χώρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να χορηγήσει αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να ελαχιστοποιήσει τις νέες παραλλαγές που προέρχονται από το εξωτερικό και να εξετάσει το ενδεχόμενο θανάτωσης ζώων – συμπεριλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γατών, που μπορούν να φιλοξενήσουν τον ιό – για να αποτρέψει την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν την απειλή μιας τέτοιας μετάλλαξης σε μια έκθεση που εξετάζει πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ένα μελλοντικό στέλεχος θα μπορούσε να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, αν προέκυπτε από τον συνδυασμό της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής με αυτή του Κεντ ή της Δέλτα.

Η διαδικασία – γνωστή ως ανασυνδυασμός – θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα στέλεχος με «αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Ωστόσο, η ομάδα παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά, εκτός εάν εμφανιστεί μια επιπλέον ισχυρή μετάλλαξη που θα μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, κάτι που πολλοί ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο. Πρόσθεσαν όμως ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν απόλυτη ανοσία.

Η προοπτική μιας πιο θανατηφόρας παραλλαγής είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα» και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στον αριθμό των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι εμπειρογνώμονες και οι πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έκθεση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να εφησυχάζει», καθώς η Βρετανία φαίνεται να βγαίνει από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η Δρ Φίλιππα Γουίτφορντ, αντιπρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τον κορονοϊό, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση, η οποία θα έπρεπε να έχει προκαλέσει σοκ στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, βγήκε αθόρυβα ανάμεσα σε μια πληθώρα άλλων εκθέσεων κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διακοπών».

«Οι συστάσεις και τα σχόλια της SAGE φέρνουν στο προσκήνιο την απλή πραγματικότητα – ότι δεν έχουμε νικήσει ακόμη αυτόν τον ιό».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δώρισε τις πρώτες δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες αυτή την εβδομάδα και, εάν δεν υπάρξει ταχεία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνολογίας, δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και να τερματιστεί η πανδημία», πρόσθεσε.

«Χωρίς αυστηρότερα μέτρα συνοριακού ελέγχου κινδυνεύουμε να εισάγουμε μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο, ενώ η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού εδώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο, αλλιώς κινδυνεύει να ακυρώσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες», δήλωσε βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Ο καθηγητής Μάρτιν Μακ Κί, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτά τα σκληρά λόγια από τους ίδιους τους συμβούλους της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν αυτό που λέμε πολλοί από εμάς. Ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάζει, πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων και να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των λοιμώξεων εδώ στην χώρα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης μιας άλλης εγχώριας παραλλαγής».

Η SAGE προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει και πλήθος διαφορετικών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μινκ – τα οποία χρειάστηκε να θανατωθούν κατά χιλιάδες στη Δανία. Η ομάδα προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να θανατωθούν ή να εμβολιαστούν και άλλα είδη ζώων, ώστε να μη γίνουν δεξαμενές του ιού, όπως σκύλοι, γάτες, ποντίκια, αρουραίοι και κουνάβια, που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από την Covid-19.

Ένα άλλο πιθανό ζήτημα είναι η χρήση αντιικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid όταν ένας ασθενής έχει ήδη μολυνθεί. Η Βρετανία επένδυσε σημαντικά στις νέες τεχνολογίες – οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του Ντόναλντ Τραμπ από τον ιό πέρυσι – αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα μεταλλαγμένα στελέχη και προειδοποίησαν τους γιατρούς να τα συνταγογραφούν μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα προέβλεψε ότι καθώς ο κορονοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, θα εξελιχθεί όπως το κοινό κρυολόγημα, και θα προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα κυρίως σε ηλικιωμένους ή κλινικά ευάλωτους ανθρώπους » έγραψε η ομάδα στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος