Έρευνα-Κορονοϊός: Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια

Πολλοί άνθρωποι που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν στο μυελό των οστών τους κύτταρα μνήμης, που μπορούν να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρα Αλί Ελεμπεντί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις στο Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

«Τα εμβόλια θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», λέει ο Μένο Βαν Ζελμ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Μονάς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Τα αντισώματα αποτελούν τη βασική ανοσολογική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Μετά από μια νέα λοίμωξη, τα βραχύβια κύτταρα που ονομάζονται πλασμαβλάστες αποτελούν μια πρώιμη πηγή αντισωμάτων. Ωστόσο αυτά τα κύτταρα υποχωρούν αμέσως μετά την απομάκρυνση ενός ιού από το σώμα και άλλα, μακράς διαρκείας κύτταρα, παράγουν αντισώματα. Τα Β-κύτταρα μνήμης ελέγχουν το αίμα για τυχόν επαναμόλυνση, ενώ τα κύτταρα του μυελού (BMPCs) κρύβονται στα οστά και παράγουν αντισώματα για δεκαετίες.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 θα προκαλούσε την ανάπτυξη BMPCs – όπως κάνουν σχεδόν όλες οι ιογενείς λοιμώξεις – αλλά υπήρξαν ενδείξεις ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να διαταράξει τον σχηματισμό των κυττάρων. Ορισμένες πρώιμες μελέτες ανοσίας επίσης προκάλεσαν ανησυχία στους επιστήμονες, όταν διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν πολύ μετά την ανάρρωση.

Έρευνα-Κορονοϊός: Η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια

Η ομάδα του Ελεμπεντί παρακολούθησε την παραγωγή αντισωμάτων σε 77 άτομα που είχαν αναρρώσει από ήπιες περιπτώσεις COVID-19. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αντισώματα μειώθηκαν κατά πολύ, τέσσερις μήνες μετά τη μόλυνση. Αυτή η μείωση επιβραδύνθηκε, και 11 μήνες μετά, οι ερευνητές ανίχνευσαν αντισώματα που αναγνώρισαν την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2.

Για να προσδιορίσει την πηγή των αντισωμάτων, η ομάδα συγκέντρωσε Β-κύτταρα μνήμης και μυελό των οστών από ένα υποσύνολο συμμετεχόντων. Επτά μήνες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν ακόμα κύτταρα μνήμης. Σε 15 από τα 18 δείγματα μυελού των οστών, οι επιστήμονες βρήκαν εξαιρετικά χαμηλούς αλλά ανιχνεύσιμους πληθυσμούς BMPCs των οποίων ο σχηματισμός είχε πυροδοτηθεί από τη μόλυνση με κορονοϊό 7-8 μήνες πριν. Τα επίπεδα αυτών των κυττάρων ήταν σταθερά και στα πέντε άτομα που έδωσαν άλλο δείγμα μυελού των οστών αρκετούς μήνες αργότερα.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρατήρηση», δεδομένων των ισχυρισμών για μείωση των αντισωμάτων SARS-CoV-2, λέει ο Ράφι Αχμέντ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα της Τζόρτζια, του οποίου η ομάδα ανακάλυψε μαζί με άλλους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα κύτταρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πώς θα μοιάζουν τα επίπεδα των αντισωμάτων μακροπρόθεσμα και αν θα προσφέρουν προστασία, προσθέτει ο επιστήμονας.

Η ομάδα του Ελεμπεντί έχει πρώιμες ενδείξεις ότι το εμβόλιο mRNA της Pfizer προκαλεί την παραγωγή των ίδιων κυττάρων. Ωστόσο, η συνεχής παραγωγή αντισωμάτων, είτε προκαλείται από εμβολιασμό είτε από μόλυνση, δεν εξασφαλίζει μακροχρόνια ανοσία στην COVID-19. Η ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2 να αμβλύνουν τα προστατευτικά αποτελέσματα των αντισωμάτων σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ανοσοποιήσεις για την αποκατάσταση των επιπέδων, λέει ο Ελεμπεντί.

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος