Έρευνα-ΗΠΑ: Η περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από Covid-19 (long read)

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τον κορονοϊό. Αν και ήδη γνωρίζουμε ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου – όπως η ηλικία και η υποκείμενη νόσος – άλλοι είναι λιγότερο προφανείς. Ο εντοπισμός τους θα μπορούσε να προστατεύσει τις κοινότητες από μελλοντικές επιδημίες και να μας υποδείξει κάποια από τα κοινωνικά ρήγματα που πρέπει να προσπαθήσουμε επειγόντως να επιδιορθώσουμε.

Μια από τις πιο αναπάντεχες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι αυτή που φαίνεται να έχει μια σχετικά απλή λύση: την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Vox, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό «JAMA Network Open», η οποία έδειξε ότι ένας από τους παράγοντες που συνδέονται πιο σταθερά με υψηλό κίνδυνο θανάτου από Covid-19 στις ΗΠΑ, είναι η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για ευρυζωνική πρόσβαση, σύνδεση dial-up, ή κινητή τηλεφωνία. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από άλλους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση, η ηλικία, η αναπηρία, η οικονομική ανέχεια, ή η ασφαλιστική κάλυψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι για κάθε 1% των κατοίκων μιας κομητείας που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν από 2,4 έως έξι θάνατοι ανά 100.000 άτομα, ανάλογα με τη σύνθεση της περιοχής.

Τα ευρήματα της μελέτης επιφύλασσαν περισσότερες εκπλήξεις. Αυτό ίσχυε όχι μόνο για τις αγροτικές περιοχές με αραιή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και για τις αστικές περιοχές, όπου τα περισσότερα σπίτια μπορούν να συνδεθούν σε ευρυζωνικό δίκτυο. Δηλαδή, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις πόλεις αλλά δεν το κάνουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για παράδειγμα, οι πληθυσμοί με περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο συχνά αποκλείονται από την έρευνα για την πανδημία. Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα παραμένουν. Γιατί η πρόσβαση στο διαδίκτυο φαίνεται να προστατεύει τους ανθρώπους; Θα μπορούσε η απόκτηση πρόσβασης να αποφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στη δημόσια υγεία; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν σημασία, διότι ενώ η αμερικανική αγορά αντιμετωπίζει γενικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως αγαθό πολυτελείας, η πανδημία της Covid-19 έδειξε ότι η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η διαδικτυακή ανισότητα της Αμερικής

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι άνιση για σχεδόν όσο καιρό υπάρχει διαδίκτυο. Το 2000, όταν το Pew Research Center άρχισε να συγκεντρώνει για πρώτη φορά στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλα κενά: οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, οι μειονότητες, τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και όσοι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα χάσματα έχουν μειωθεί έκτοτε, κάποια παραμένουν. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών εξακολουθεί να μην έχει ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι, και το ποσοστό χωρίς πρόσβαση είναι διπλάσιο για όσους δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και όσους κερδίζουν λιγότερα από 30.000 δολάρια το χρόνο. Μόνο το 63% των αγροτικών σπιτιών έχουν ευρυζωνική σύνδεση, όπως και περίπου οι μισοί από όσους ζουν σε φυλετικές περιοχές, ακόμη και αν διαθέτουν υπολογιστή.

Αυτές οι ανισότητες δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ανέπτυξαν την υποδομή για ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο εκεί όπου ήταν κερδοφόρο για αυτούς. Κατά συνέπεια, πολλές από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες της χώρας έχουν τις λιγότερες, ακριβότερες και χαμηλότερης ποιότητας επιλογές όσον αφορά τους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Στο παρελθόν, όσοι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τηλεϊατρική ή να αναζητήσουν εύκολα πληροφορίες σχετικά με την υγεία. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και ειδικότερα την ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας, ως έναν παράγοντα ζωτικής σημασίας που συνδέει τους ανθρώπους όχι μόνο όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και την σίτιση, τη στέγαση, την εκπαίδευση και το εισόδημα, τα οποία θεωρούνται κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία.

Η οικιακή ευρυζωνική σύνδεση χάραξε μια πιο οξεία γραμμή από ποτέ ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες, καθώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο καθόρισε ξαφνικά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την οικονομική σταθερότητα, τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τις πληροφορίες για την ασφάλεια και σε τόσους άλλους πόρους.

«Η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες», δήλωσε στο Vox, η Νάταλι Μπέντα, ερευνήτρια πληροφορικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία συνυπογράφει ένα σχετικό άρθρο στο «American Journal of Public Health».

Η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο σημαίνει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την οικονομική σταθερότητα, που από μόνα τους συμβάλλουν στην ευημερία ενός ανθρώπου και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, η ευρυζωνική πρόσβαση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία.

Έρευνα-ΗΠΑ: Η περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από Covid-19 (long read)
(AP Photo/LM Otero)

Σχέση της πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη θνησιμότητα από Covid-19

Πριν από την πανδημία, οι ερευνητές μπορεί να μην είχαν σκεφτεί να συμπεριλάβουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως καθοριστικό παράγοντα, δήλωσε η Κίνουιν Λιν, συγγραφέας της μελέτης. Το δημοσίευμα του Vox αναφέρει όμως και μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο και η οποία ανέδειξε τη σχέση της πρόσβασης στο ευρυζωνικό δίκτυο με τη θνησιμότητα από Covid-19. Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες της ομάδας από την πανδημία, τους οδήγησε να θεωρήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο απαραίτητη.

Η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ένα νοικοκυριό μπορεί να υποδηλώνει διάφορους άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από την Covid-19: γήρας, προβλήματα στέγασης ή δυσκολία πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο η μελέτη της Λιν έλαβε υπόψη της αυτους τους παράγοντες στην ανάλυση, υποδηλώνοντας ότι η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο ήταν η πραγματική πηγή κινδύνου.

Η Λιν υποθέτει ότι όλα οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης.

«Εάν έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, βασίζονται περισσότερο στο προσωπικό ή τοπικό τους δίκτυο για να λάβουν πληροφορίες σχετικές με την πανδημία», εξήγησε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λαμβάνουν λάθος πληροφορίες που ενισχύουν τη δυσπιστία τους απέναντι στα εμβόλια, για παράδειγμα. Αλλά η μελέτη της δεν σχεδιάστηκε για να δείξει γιατί οι θάνατοι από Covid-19 ήταν πιο συχνοί σε νομούς όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν πιο σπάνια και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Η νέα χρηματοδότηση για την επέκταση της ευρυζωνικότητας θα λύσει ορισμένα προβλήματα πρόσβασης, αλλά όχι τη βασική αιτία τους. Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πράγματι διαθέσει χρήματα για να το λύσει. Τον Νοέμβριο, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τις υποδομές που περιλάμβανε χρηματοδότηση ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου. Τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης θα στηρίξουν τη δημιουργία υποδομών- κυρίως σε αγροτικές περιοχές κάθε πολιτείας- ενώ θα δοθούν μηνιαίες επιδοτήσεις 30 δολαρίων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Μικρότερα ποσά έχουν διατεθεί για προγράμματα που διδάσκουν στους νέους χρήστες τις τεχνικές δεξιότητες που χρειάζονται για τη χρήση του διαδικτύου, προγράμματα για την επέκταση της πρόσβασης σε φυλετικές κοινότητες και άλλες πρωτοβουλίες, είπε στο Vox, ο Ράι Μαρκατίλιο-ΜακΚράκεν, ανώτερος ερευνητής της πρωτοβουλίας Community Broadband Networks του Ινστιτούτου για την Τοπική Αυτοδυναμία.

Οι κάτοικοι πολλών πόλεων δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν μηνιαίο λογαριασμό 80 δολαρίων για ευρυζωνικό διαδίκτυο, ακόμη και με τις επιδοτήσεις των 30 δολαρίων που θα παρείχε η νέα χρηματοδότηση. Και επειδή το νομοσχέδιο αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό, οι κάτοικοι των πόλεων δεν θα έχουν σύντομα νέους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για να επιλέξουν.

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις για την αστική διαδικτυακή ανασφάλεια – και μια από αυτές που η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αρχικά συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο – είναι η δημιουργία συνεργατικών κοινοτικών δικτύων. Αυτοί οι δημοτικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είναι σε θέση να παρέχουν υψηλότερες ταχύτητες, χαμηλότερες τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση στους κατοίκους της πόλης. Επιπλέον, είναι σχετικά απλό να δημιουργηθούν και πολύ εύκολο να εγγραφεί κανείς σε αυτές, εξήγησε ο ΜακΚράκεν.

«Η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι μια δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας», δήλωσε η Μπέντα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες που συνδέουν την πρόσβαση με την υγεία. Είναι ανάγκη και όχι προνόμιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει τόσο προσβάσιμη και ρυθμιζόμενη όσο η χρήση νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος, είπε χαρακτηριστικά.

Η επέκταση της πρόσβασης θα βελτιώσει την υγεία; Είναι ένα πείραμα που αξίζει να διεξαχθεί.

Η βελτίωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο τώρα θα έχει θετικά αποτελέσματα που θα διαρκέσουν και μετά την πανδημία, δήλωσε η Πέικιν. Η τηλεϊατρική και η διαδικτυακή μάθηση για παιδιά και ενήλικες είναι πιθανό να παραμείνουν.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία μας πανδημία», είπε. Όποιες προκλήσεις και αν έρθουν, η ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο φαίνεται ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να τις ξεπεράσουν.

ΠΗΓΗ: Vox

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος