Έρευνα: Δικαιότερη κατανομή των εμβολίων COVID-19 μπορεί να έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές

Array

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν τα εμβόλια COVID-19 είχαν μοιραστεί πιο δίκαια με τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος το 2021, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που ενσωματώνουν δεδομένα από 152 χώρες.

Ο αντίκτυπος της δίκαιης κατανομής των εμβολίων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν παραδίδονταν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, ενώ ταυτόχρονα οι πλουσιότερες χώρες συνέχιζαν να επιβάλλουν άλλα μέτρα μετριασμού – όπως η χρήση μάσκας – για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα μοντέλα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί έως και 3,8 εκατομμύρια ζωές.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άνιση διανομή των εμβολίων οδήγησε σε απώλειες ζωών. Όμως η εκτίμηση του μεγέθους αυτής της απώλειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μελλοντικών επιδημιών, δήλωσε στο «Nature» ο Όλιβερ Γουάτσον, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου. «Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να είχε η πίεση για εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε.

Έρευνα: Δικαιότερη κατανομή των εμβολίων COVID-19 μπορεί να έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19. Αλλά τα εμβόλια αυτά δεν είχαν διανεμηθεί δίκαια: τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν 75% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά λιγότερο από 2% σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι πλούσιες χώρες έκλεισαν το έτος με πλεονάσματα εμβολίων και σχέδια εμβολιασμού των μικρών παιδιών, τα οποία διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Εν τω μεταξύ, πολλές φτωχότερες χώρες εξακολουθούσαν να μην έχουν αρκετά αποθέματα για να εμβολιάσουν τους ανθρώπους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορονοϊό.

Ο μαθηματικός επιδημιολόγος Σαμ Μουρ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, προκειμένου να δουν τι θα συνέβαινε αν τα εμβόλια είχαν διανεμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι με τον πλούτο της κάθε χώρας. Εξέτασαν τον αντίκτυπο του εμβολιασμού τόσο στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 όσο και στη σοβαρότητα της COVID-19.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια πιο δίκαιη εμβολιαστική κάλυψη θα μπορούσε να είχε αποτρέψει 1,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η μελέτη εξέτασε μόνο την παροχή εμβολίων και δεν έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ικανότητα αποθήκευσης και χορήγησης των εμβολίων.

Ο Γουάτσον και οι συνάδελφοί του έχουν πραγματοποιήσει και μια άλλη μελέτη στην οποία χρησιμοποίησαν μια παρόμοια τεχνική μοντελοποίησης αλλά με διαφορετικά δεδομένα. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 45% των θανάτων από  COVID-19 σε χώρες με χαμηλό εισόδημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι χώρες είχαν επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη 20% έως το τέλος του 2021, στόχος που έχει τεθεί από την παγκόσμια εκστρατεία ανταλλαγής εμβολίων COVAX2.

Έρευνα: Δικαιότερη κατανομή των εμβολίων COVID-19 μπορεί να έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές

Η πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, και η συνεπαγόμενη μείωση των λοιμώξεων, θα μπορούσε επίσης να έχει επιβραδύνει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, τόνισε ο Μουρ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να προσβλέπουν σε μελέτες όπως αυτές για να θέσουν τις βάσεις για καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης της επόμενης πανδημίας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Nature Medicine».

ΠΗΓΗ: Nature

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος